ДПЗКУ невигідно купувала зерно у "офшорного партнера" екс-голови - "Схеми"

Середа, 11 травня 2016, 14:57

Державна продовольчо-зернова корпорація України (ДПЗКУ) в березні 2015 року сплатила фірмі партнера тогочасного виконувача обов’язки голови корпорації Валерія Томіленка майже 50 мільйонів гривень за зерно, яке так і не було поставлено вчасно.

Про це повідомляє програма "Схеми".

Як зазначено в Єдиному державному реєстрі судових рішень, на початку березня 2015 ДПЗКУ домовилась із публічним акціонерним товариством "Рокитнянський комбінат хлібопродуктів" про поставку кукурудзи на суму 49,8 мільйона гривень.

Незважаючи на те, що державна корпорація здійснила попередню оплату в повному обсязі, "Рокитнянський комбінат хлібопродуктів" не передав у власність ДПЗКУ зазначену в договорі кількість зерна.

Реклама:

У квітні 2016 року Господарський суд Київської області зобов’язав комбінат здійснити поставку, але чи було це зроблено, невідомо. Тепер деталі цієї угоди вивчає Національне антикорупційне бюро. 

натисніть для збільшення 

Власником 65% акцій ПАТ "Рокитнянський комбінат хлібопродуктів" є компанія "Аграманта", якою співволодіє товариство з обмеженою відповідальністю "Грейнхолд". У свою чергу, фірма "Грейнхолд" записана на інвестиційний фонд "Мелон" та кіпрську Austock Limited.

Наразі єдиним власником Austock Limited є кіпрська Munchank Holdings Limited, якою через фірму з Британських Віргінських островів Vertere Limited володіє бізнесмен Юрій Бондарчук. 

Та до середини листопада 2014 року у Austock Limited був ще один засновник – фірма Karcher Limited. За даними бази Panama Papers,компанією Karcher Limited співволодів Валерій Томіленко. Таке ж ім’я має колишній виконувач обов’язків голови Державної продовольчо-зернової корпорації України. 

Журналісти "Схем" намагалися зв’язатися з Томіленком, однак у переписці він не відповів на поставлене запитання щодо офшорної компанії.

Антикорупційне бюро також встановило, що в 2014–15 роках ДПЗКУ закуповувала зерно кукурудзи, ячменю та пшениці у кількох підприємств за цінами вище ринкових. Серед іншого, йдеться про "Рокитнянський комбінат хлібопродуктів" та "Білоцерківський елеватор", опосередкованим співвласником яких є Austock Limited. 

Валерій Томіленко був виконувачем обов’язків голови та першим заступником голови ДПЗКУ з грудня 2014 до кінця квітня 2015 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: