"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

РФ хоче штучно завищити ціни на газ для України - "Нафтогаз"

Четвер, 7 квітня 2016, 20:41

НАК "Нафтогаз України" вважає, що проект будівництва газопроводу "Північний потік-2" по дну Балтійського моря, ініційований Росією, спрямований на штучне завищення ціни на природний газ для України.

Про це повідомив директор з розвитку бізнесу "Нафтогазу" Юрій Вітренко, передають Українські Новини.

"Росія не може допустити економічно, щоб Україна мала велику конкурентну перевагу за ціною газу. Тому Росія будує обхідний газопровід до Німеччини, звідки Україна буде змушена купувати газ, сплачуючи за його транспортування", - сказав він.

За словами Вітренка, "Газпром" розуміє, що рано чи пізно Європейська комісія змушена буде наполягти на тому, щоб російський газовий монополіст відповідав європейським правилам конкуренції.

Реклама:

"Це, безумовно, призведе до того, що російський газ по шляху проходження до Європи повинен коштувати за принципом "хаб мінус транспорт", а не "хаб плюс транспорт", як він коштує зараз. У свою чергу це призведе до того, що російський газ в Україні має бути дешевшим, ніж він коштує в Німеччині, причому дешевше набагато", - продовжив він.

За його твердженням, якщо російський газ в Європі, в даний момент, коштує близько 140 доларів за тис. куб. м, то з урахуванням транспортування він обходиться Україні 160-170 доларів за тис. куб. м.

При цьому, згідно з європейськими принципами конкурентності, російський газ в Україні повинен коштувати 70 доларів за тис. куб. м, що дорівнює ціні на газовому хабі в Німеччині мінус вартість транспортування його туди.

Крім того, ще однією метою реалізації будівництва "Північного потоку-2" є позбавлення України щорічного доходу від транзиту газу.

У 2015 році дохід від транзиту становив близько 2 млрд доларів.

Як повідомлялося, Україна закликає Європейську комісію до подальшої солідарності для перешкоди реалізації проекту газопроводу з Росії до Німеччини "Північний потік-2" (Nord Stream-2).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: