НБУ погодився пом'якшити вимогу щодо докапіталізації банків

Четвер, 7 квітня 2016, 17:56

Нацбанк України погодився пом’якшити графік поетапного підвищення мінімального розміру статутного капіталу банків до 500 млн грн станом на 2024 рік.

Про це заявив голова Ради НАБУ Роман Шпек.

"Безперечно, вимоги по капіталізації повинні бути реальними і об’єктивними. Тому ми неодноразово зверталися до регулятора з проханням переглянути графік, який був суттєво пришвидшений на початку цього року", - сказав він.

За його словами, особливо це стосується вимоги до розміру статутного капіталу в 300 млн грн вже на початок січня 2017 року.

Реклама:

"Завдяки консолідованій позиції та плідній співпраці НАБУ, банківської спільноти та народних депутатів, разом з Нацбанком нам вдалося знайти компромісне рішення і знизити розмір мінімального уставного капіталу, передбачений другим етапом капіталізації банків, до 200 млн грн та подовжити граничний термін до липня 2017 року. Це дозволить банкам включити  в уставний капітал отриманий прибуток за 2016 рік. Очікується, що відповідна постанову НБУ прийме вже до кінця цього тижня", - зауважив Шпек.

Голова Ради НАБУ також нагадав, що вимога про збільшення розміру статутного капіталу українських банків до 500 млн грн до 2024 року прописана в укладеному меморандумі України з МВФ. А планку мінімального розміру капіталу НБУ поступово піднімає ще з 2006 року.

Нагадаємо, що рішення щодо рівномірного збільшення мінімального розміру статутного капіталу банку до 500 млн грн станом на 2024 рік прийнято ще в 2014 році.

Відповідні зміни також були внесені до закону "Про банки і банківську діяльність".

Як повідомлялося, Нацбанк у січні завершив процес діагностики топ-20 банків: з 20 фінустанов докапіталізація не знадобилася 4 банкам, а 5 банків виконали програму капіталізації.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: