У Гонтаревої кажуть, що у березні споживча інфляція становила 1%

П'ятниця, 29 квітня 2016, 20:37

У березні сповільнення споживчої інфляції прискорилося до 20, 9% (32,7% в лютому), у місячному вимірі інфляція становила 1%.

Про це йдеться у макроекономічному та монетарному огляді НБУ.

Як зазначається, сповільнення інфляції відбувалося швидше, ніж прогнозувалося Національним банком, що пов’язано насамперед із різким уповільненням інфляції сирих продовольчих товарів.

"Ураховуючи, що більшість факторів пропозиції має короткостроковий характер, прогнозний рівень інфляції наразі залишається незмінним та збігається із цільовим рівнем – 12% на кінець 2016 року", - зазначили в НБУ.

Реклама:

Крім того, базова інфляція, як і прогнозувалося, за підсумками березня сповільнилася до 15%.

"В результаті зокрема продовжилося сповільнення зростання цін на товари, які переважно імпортуються, в тому числі на одяг і взуття, побутову техніку, фармацевтичну продукцію, аудіотехніку, фотоапаратуру та обладнання для оброблення інформації; вторинний вплив від зниження цін за компонентами небазового ІСЦ (зокрема на пальне та окремі види сирих продуктів) та низькі ціни на зовнішніх продовольчих ринках", - зазначив регулятор.

У НБУ кажуть, що саме це зумовило подальше сповільнення зростання цін на продукти харчування (переважно з високим ступенем оброблення), що належать до базового ІСЦ; стриманий споживчий попит, а також стабілізація інфляційних очікувань на тлі проведення виваженої монетарної політики.

Як повідомлялося раніше, НБУ "звинуватив" ціни на одяг і взуття в зростанні інфляції.

У цілому у І кварталі 2016 року споживча інфляція становила 1,6%, що значно менше прогнозу Нацбанку (4%), опублікованому в січневому Інфляційному звіті. 

Головним чином відхилення від прогнозних оцінок пояснюється збільшенням пропозиції сирих продовольчих товарів.

Також цінові війни виробників тютюнових виробів призвели до більш помірного зростання адміністративно-регульованих тарифів (2.1%) порівняно з нашим прогнозом (3,3%).  

Водночас у І кварталі фактична базова інфляція (2,3%) та її уповільнення в річному вимірі (до 15%) відповідала нашому поточному прогнозу.

Наразі зросла ймовірність, що інфляція у 2016 році виявиться нижчою від прогнозу Національного банку (12%). 

Однак більшість факторів, які зумовили інфляцію нижче прогнозу в І кварталі, мають короткостроковий характер і з високою ймовірністю їх вплив може змінитися на протилежний протягом наступних кварталів.

Як відомо, інфляція в березні 2016 року порівняно з попереднім місяцем становила 1%, з початку року - 1,5%.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!