"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна за рік витратила 153 мільярди на "енергетичні" субсидії

Середа, 27 квітня 2016, 16:03

Україна в 2015 році витратила 153 млрд гривень на так звані енергетичні субсидії, з яких лише 25 млрд гривень були спрямовані на субсидування населення.

Про це повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко після засідання уряду в середу, передає УНІАН.

"Ми витратили 153 млрд гривень на енергетичні субсидії, і тільки 25 млрд гривень - це субсидії домогосподарствам", - сказав він.

За словами Зубка, основний обсяг субсидій було спрямовано теплогенеруючим підприємствам, та їх використання складно проконтролювати.

Реклама:

При цьому з 25 млрд гривень, спрямованих на потреби населення, в 2015 році було використано лише 18 млрд гривень.

Як повідомлялося, за словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, половина вартості газу, який видобувається на території України, буде спрямовуватися до державного бюджету і використовуватися для фінансування субсидій.

За словами міністра фінансів Олександра Данилюка, обсяг субсидій населенню з оплати житлово-комунальних послуг в 2016 році становитиме 40,2 млрд гривень.

Україна за роки незалежності витратила 50 млрд доларів на компенсацію різниці між ринковою ціною на газ та ціною його фактичної реалізації як населенню, так і підприємствам.

Нагадаємо, Кабінет міністрів на засіданні в середу встановив єдину ціну на газ для населення та промисловості - 6,879 тисяч гривень за тисячу кубометрів.

Як відомо, меморандум з МВФ передбачає підняття з 1 квітня 2016 року ціни на газ для населення в рамках соціальної норми 1 200 куб. м в опалювальний сезон до рівня 75% від імпортного паритету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: