Суд відмовив НАБУ в арешті рахунків скандальної "Енергомережі"

Четвер, 3 березня 2016, 09:33

Господарський суд міста Києва відмовився накласти арешт на кошти компанії "Енергомережа" у сумі 38,823 млн гривень, які знаходяться на рахунках "Ощадбанку".

Про це йдеться в ухвалі суду в єдиному державному реєстрі судових рішень.

Як зазначається, позивачем у даній справі виступало Національне антикорупційне бюро. Відповідачами - ВАТ "Запоріжжяобленерго", ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" та ПрАТ "ХК "Енергомережа".

"В обґрунтування заяви НАБУ зазначало, що у випадку визнання судом недійсним договору про відступлення права вимоги у "Енергомережі" виникне обов'язок з повернення 38,823 млн гривень, які в подальшому мають бути зараховані на рахунок "Запоріжжяобленерго" із спеціальним режимом використання як оплата за поставлену електричну енергію", - йдеться в ухвалі.

Крім того, Національне антикорупційне бюро вимагало стягнути з зазначених компаній 137,961 тисяч гривен.

Суд відмовився накласти арешт на рахунки "Енергомережі" у сумі 38,823 млн гривень та стягнути з компанії 137,961 тисяч гривень. Розгляд справи відкладений на 9 лютого 2016 року.

Раніше НАБУ подало до суду 4 позовних заяви про визнання недійсними договорів відступлення права вимоги між "Запоріжжяобленерго", в якому державі належить більше 60% акцій, і приватною компанією "Енергомережа".

"Згідно з договорами, відбулася заміна кредитора у зобов'язаннях на загальну суму 346, 2 млн гривень, які мали надійти від великих споживачів електроенергії. В результаті незаконно укладених договорів право держави на вимоги боргу за спожиту електроенергію в розмірі 346,2 млн гривень було передано приватній фірмі, що суперечить чинному законодавству", - йшлося у заяві.

Позовні заяви підготовлено на основі матеріалів, напрацьованих детективами НАБУ в ході досудового розслідування за фактом привласнення посадовими особами в особливо великих розмірах майна ВАТ "Запоріжжяобленерго".

Як відомо, на початку січня детективам НАБУ дозволили виїмку документів по кримінальному провадженню щодо привласнення майна "Запоріжжяобленерго" в особливо великих розмірах.

За даними ЗМІ, міноритарними акціонерами "Запоріжжяобленерго" є групи, близькі до Костянтина Григоришина, Ігоря Коломойського та братів Григорія та Ігоря Суркісів.

Головою правління ПрАТ "Енергомережа" є Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом, представники якого входили до керівних органів компанії "Енергомережі".

Також давні зв’язки з Суркісом має і Дмитро Фірташ, який кілька років спонсорував "Динамо" (Київ) після розриву контракту динамівців з "Приватбанком" Ігоря Коломойського.

За даними нардепа від БПП Сергія Лещенка, призначення в енергокомпаніях, якими управляють Суркіси та Крючкови, лобіює заступник голови фракції ББП Ігор Кононенко, давній бізнес-партнер Петра Порошенка.

У липні 2015 року МВС порушило кримінальне провадження по цим оборудкам "Запоріжжяобленерго".

Міністерство очолює Арсен Аваков, який входить до конкуруючої з групою Петра Порошенка групи "Народний Фронт" Арсенія Яценюка.

Раніше "Українська правда" вже писала у своєму розслідуванні про компанію "Енергомережа", яка скуповувала борги у "Центренерго" і Одеської ТЕЦ через пов'язані кредиторські компанії.

Економічна правда

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі новини.