"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні може з'явитися ще одна приватна нафтова ВІНК

Вівторок, 9 лютого 2016, 10:37

В Україні де-факто може з'явитися ще одна приватна вертикально-інтегрована нафтова компанія.

Про це в статті на "Економічній правді" пише Андрій Самофалов.

У статті наголошується, що Одеський нафтопереробний завод шукає нафту, щоб завантажити свої потужності.

"У разі успіху, слідом за групою "Приват" в Україні де-факто з'явиться ще одна приватна вертикально-інтегрована нафтова компанія. При цьому пасивним учасником процесу, як це часто буває, може стати держава, а дивіденди буде отримувати "приватний партнер", - пише автор.

Реклама:

Як зазначається, у випадку з Одеським НПЗ мова йде про групу "Фактор" Сергія Тищенка, близького до депутата від "Народного фронту" Сергія Пашинського.

До державної нафти, яка зберігається на НПЗ дніпропетровської групи, висловила інтерес держкомпанія "Укртранснафтопродукт", розповів журналістам гендиректор "Укртранснафти" Микола Гавриленко.

"Нафта потрібна "Укртранснафтопродукту" для запуску Одеського нафтопереробного заводу. Справа за малим - домовитися з групою "Приват" Ігоря Коломойського", - йдеться в статті.

Автор зазначає, що формально держкомпанія "Укртрансфнефтепродукт", яку створили в 2006 році для управління локальними нафтопроводами, ніяк не пов'язана з групою "Фактор" Сергія Тищенка. Це державна компанія, яка знаходиться в управлінні Міністерства енергетики.

За його словами, державне і приватне підприємства об'єднує тісна кооперація завдяки продажу конфіскованих нафтопродуктів все з того ж Одеського НПЗ, про що писала в своєму розслідуванні "Українська правда".

Як відомо, після зупинки Одеського НПЗ в лютому 2014 року, залишки палива на базах компанії передали на зберігання "Укртранснафтопродукту".

"Учасники ринку пов'язували роботу цього держпідприємства з фігурою Сергія Тищенка - співвласника групи "Фактор" - і нардепа Сергія Пашинського. Непрямим підтвердженням цього стала схема реалізації нафтопродуктів - "Укртранснафтопродукт" підключив до продажу фірму "Укройлпродукт", яка входить до групи "Фактор", - пише Самофалов.

Тищенко в коментарі до минулого матеріалу заперечував як тісні зв'язки з Пашинським, так і заниження ціни при продажу нафтопродуктів. Зараз він відмовився від коментарів.

У грудні 2014 року завдяки рішенню Приморського суду Одеси, НПЗ і зовсім перейшов під контроль "Укртранснафтопродукту", йдеться в статті.

14 грудня його прийняв новий директор держкомпанії Олександр Горбунов. До роботи в "Укртранснафтопродукті" він обіймав посаду директора з питань будівництва заправної мережі компанії "Фактор"

"Ми зараз займаємося інвентаризацією і готуємо завод до запуску", - розповідав Горбунов Liga.net в середині грудня.

Міністр енергетики Володимир Демчишин називає основним морський спосіб доставки нафти на завод.

"Виявилося, що є і альтернативні варіанти - екс-менеджер "Фактору" розраховує на технологічну нафту "Привату". Теоретично це можливо. Сама нафта не є предметом спору з "Приватом" в судах, її можна продавати або купувати", - пише автор.

"Перешкодою в цій схемі може стати лише позиція "Привату". Якщо суди затягнуться і, в кінцевому рахунку, Феміда стане на сторону "Привату", ситуативні партнери групі Коломойського будуть ні до чого. НПЗ "Привату" зможуть спробувати отримати нафту просто так - в рахунок оплати за зберігання", - вважає Самофалов.

Нагадаємо, що в травні 2014 року "Укртранснафта", якою тоді керував менеджер Ігоря Коломойського Олександ Лазорко, за своєю ініціативою викачала з магістральних нафтопроводів 675 тисяч тонн технологічної нафти.

У 2014 році керівництво "Укртранснафти" уклало зі структурами Коломойського договори про безоплатне зберігання технічної нафти терміном на рік, однак невдовзі був підписаний додаток до угоди, який скоротив цей термін до 90 днів.

Після цього зберігання нафти стало платним, що завдало державі збитків - на момент заяви СБУ вони оцінювалися в 456 мільйонів 437 тисяч гривень.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: