Суд зобов'язав гонконгську "прокладку" виплатити ДПЗКУ 6,9 мільйона доларів

Понеділок, 8 лютого 2016, 13:48

Господарський суд Києва прийняв рішення стягнути з гонконгської компанії Sonders Trading K/S Co 6,9 млн доларів на користь ВАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України".

Про це йдеться в рішенні господарського суду міста Києва від 18 січня поточного року, пише Ліга.net.

Видання зазначає, що 1 листопада 2013 року ДПЗКУ уклала договір з Neslot Limited про продаж кормової кукурудзи і вже в січні 2014 року українська корпорація поставила даній компанії кукурудзи на суму 5,3 млн доларів.

7 березня 2014 року ДПЗКУ, Neslot Limited і Sonders Trading K/S Co., Limited уклали угоду, за якою платником за товар була визначена гонконгська компанія.

Реклама:

Але оплата за кукурудзу так і не надійшла і українська компанія подала позов до суду. Судом було встановлено, що ДПЗКУ поставила 26,9 тис. тонн кукурудзи на суму 5,299 млн доларів, та китайська сторона так і не заплатила за український товар.

Як писала раніше ЕП, впродовж 2013-2014 років через ряд офшорних компаній з Державної продовольчо-зернової корпорації було виведено більше 200 мільйонів доларів. Йдеться про позикові кошти, які були надані Китаєм ДПЗКУ. Загальна сума кредиту становила 1,5 млрд доларів.

Виходячи із наведених в статті даних, Державна корпорація продавала зерно сумнівним офшорним компаніям, а ті з нею не розраховувалися.

За словами екс-голови держкорпорації Валерія Томіленка, який очолював її уже після згаданих подій, було фактично викрадено більше 20 кораблів державного зернотрейдера.

Однією з найбільш активних  "прокладок", через яку виводилися кошти, була Sonders Trading K/S Co з Гонконгу. Це один з найбільших іноземних боржників ДПЗКУ - 1,215 млрд грн.

Встановити справжніх власників компанії складно. Виписка з гонконгського бізнес-реєстру за 2013 рік каже, що вона записана на Alpha Capital Management Ltd з далекої Ангільї. Однак ЕП знайшла зв'язки фірми з українським бізнесом.

Зараз гонконгська фірма є мажоритарним власником "Лізингової компанії "Ліор". До кінця 2013 року її засновником був Дмитро Сідляренко - колишній заступник директора компанії "Танталіт", що володіла більшою частиною Межигір'я.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: