"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Таджикистан звернувся за допомогою до МВФ

Субота, 6 лютого 2016, 12:05

Делегація МВФ проведе консультації з економічним блоком таджицького уряду про надання фінансової та технічної допомоги в умовах нестабільності світової і регіональної економіки.

Про це повідомляє РБК з посиланням на інформаційну службу "Авеста".

МВФ вже провів зустріч з прем'єр-міністром Таджикистану Кохіром Расулзодой, за словами якого республіка зацікавлена у співпраці з фондом з питань банківської сфери, економіки, фінансів і розвитку приватного сектора.

У 2009 році Таджикистан підписав з МВФ угоду про використання розширеного кредитного механізму на суму 145 млн доларів, пише Reuters, за даними востаннє фінансова допомога країні за цією угодою надавалася в 2012 році.

Реклама:

Агентство нагадує, що національна валюта Таджикистану сомоні втратила за минулий рік 24,1% своєї вартості, згідно з офіційним обмінним курсом. На валютному ринку сомоні подешевшав на 27,8%.

На початку грудня в Таджикистані були закриті всі обмінні пункти, а обмін валюти був дозволений тільки в відділеннях банків. Глава Національного банку Таджикистану звинуватив обмінники в девальвації сомоні.

В кінці січня 2016 року стало відомо, що Азербайджан має намір обговорити з МВФ виділення фінансової допомоги в розмірі 4 млрд доларів "у відповідь на тиск на місцеву валюту і низькі ціни на нафту". У грудні Баку відмовився від прив'язки маната до долара, і курс національної валюти обвалився на 35%.

В середині січня влада пішла шляхом Таджикистану і заборонила обмінникам продавати валюту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: