"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Іран відмовився продавати нафту за долари

П'ятниця, 5 лютого 2016, 19:01

Іран буде виставляти рахунки в євро за новими контрактами на поставку нафти.

Про це пише Reuters з посиланням на обізнане джерело в Національній іранській нафтовій компанії.

За його словами, мова йде про угоди з французькою компанією Total, іспанською нафтохімічною корпорацією Cepsa і трейдинговим підрозділом "Лукойл" - Litasco.

"У наші інвойси ми внесемо пункт про те, що покупцям нашої нафти доведеться платити в євро з урахуванням обмінного курсу до долара на момент поставки", - сказав співрозмовник агентства.

Реклама:

Reuters зазначає, що "Лукойл" і Total відмовилися від коментарів, а Cepsa не відповіла на запит про коментар.

Іран також сказав своїм партнерам, що хоче отримати належну йому заборгованість в мільярди доларів в європейській, а не в американській валюті, додало джерело Reuters.

Співрозмовник агентства розповів, що, коли країна перебувала під санкціями, Центральний банк Ірану прийняв рішення проводити зарубіжні розрахунки в євро. Джерело пояснило, що відмова від долара продиктована політичними причинами.

Ірану було раніше дозволено використовувати частину активів, заморожених в результаті американський санкцій. Йшлося про засоби, які були номіновані не в доларах, а в інших валютах, таких як ріал Омана і дирхам ОАЕ, нагадує Reuters.

Загальну суму заморожених активів Вашингтон оцінює в 100 млрд доларів, з яких Тегеран після зняття санкцій зміг отримати доступ приблизно до половини.

Агентство відзначає, що поки неясно, яка частина цих активів становить заборгованість за нафтовими платежами, яку Іран хоче отримати в євро. Зокрема, розмір боргу Індії дорівнює приблизно 6 млрд доларів.

Іран вже багато років виступає за те, щоб євро використовувалося замість долара в міжнародних розрахунках при торгівлі нафтою, пише Reuters.

У 2007 році Тегеран безуспішно намагався переконати партнерів по ОПЕК відмовитися від долара, який тодішній президент Ірану Махмуд Ахмадінежад називав "марним клаптиком паперу".

РБК

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: