"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нелегальна нафтобаза є найбільшим постачальником компонентів палив - ЗМІ

П'ятниця, 5 лютого 2016, 12:37

Миронівська нафтобаза стала найбільшим постачальником компонентів палив.

Про це OilNews повідомили в "Консалтинговій групі А-95" з посиланням на дані власного дослідження.

Як пише видання, єдиним легальним виробником нафтопродуктів серед десяти найбільших постачальників компонентів є "Укртатнафта", що отримала 61 тис. тонн МТБЕ для потреб Кременчуцького НПЗ.

Втім, найбільшим постачальником компонентів палив став не єдиний діючий НПЗ в Україні, а Миронівська нафтобаза в Київській області.

Реклама:

Оператори поставок "Ексімол" і "ЛОТ-Інвест", яких на ринку пов'язують з групою компаній "Крокус-К", завезли на свій термінал майже 85 тис.тонн дистиляту газоконденсату, риформату і ізопентана.

Якщо не враховувати поставки компонентів "Привату" і "Укргазвидобування", то на частку "Крокус-К" припала рівно третина всього обсягу.

Як відомо, Миронівська нафтобаза кілька разів в 2015 років ставала об'єктом уваги силовиків.

У серпні СБУ виявила фіндокументацію, яка свідчила про закупівлі дистилятів і газових конденсатів, які використовувалися для кустарного виробництва нафтопродуктів, а також гранату Ф-1 і кілька одиниць різної вогнепальної зброї.

Раніше в кінці березня 2015 року повідомлялося про вилучення у "Ексімола" 6 тис.тонн хімічних речовин і нафтопродуктів на суму 123 млн грн. Незважаючи на все це поставки не тільки не скоротилися, вони виросли і становили в грудні 2015 році 11,5 тис.тонн.

Компанія "БРСМ-нафта", яка була абсолютним лідером по закупкам даної продукції в першій половині 2015 року, за підсумками року придбала близько 40 тис. тонн компонентів, в тому числі 10 тис. тонн присадок і 17 тис.тонн газового конденсату і його дистиляту, 10 тис. т фракції ізопентанової.

Після пожежі на Васильківській нафтобазі, що виникла під час кустарного виробництва нафтопродуктів, імпорт компонентів в червні-серпні був відсутній.

З вересня поставки відновилися, досягнувши в грудні 3,5 тис. тонн.

Тим часом джерела OilNews повідомляють, що після пожежі "БРСМ-нафта" переключилася на автомобільні поставки сировини і компонентів для кустарного виробництва, обладнавши цех на своїй нафтобазі в Гадячі (Полтавська обл.).

У число великих споживачів компонентів потрапила дніпродзержинська компанія "Нафтохімтрейд", яка поставила 12 тис.тонн дистиляту газового конденсату.

Серед інших великих покупців газоконденсату, продуктів піролізу і відпрацьованих нафтопродуктів на внутрішньому ринку виділяються "СПК", "Днепркомплект", "Петра -резерв","Тантал-07","Строй-ресурс-7".

Сумарно з початку 2015 року на нафтобази паливних компаній надійшло 322,4 тис.тонн компонентів. Показово, що багато операторів в грудні отримали максимально великий обсяг компонентів на свої нафтобази. Це пов'язано з введенням на них акцизів з 1 січня 2016 року.

Нагадаємо, що за оцінками "Консалтингової групи А-95" тіньовий ринок бензинів в 2015 році займав 24% або близько 600 тис.тонн, а втрати бюджету від несплати акцизу і ПДВ досягли 5 млрд грн.

натисніть для збільшення 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: