Мінфін і НБУ вирішили вивести "Родовід банк" з ринку

П'ятниця, 26 лютого 2016, 11:24

Національний банк України та Міністерство фінансів вирішили відмовитись від використання ПАТ "Родовід банк", який з 2011 року виконував функцію санаційного банку.

Про це йдеться у повідомленні Національного банку.

Згідно з постановою НБУ № 107, "Родовід банк" визнано неплатоспроможним та передано до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

 У НБУ нагадали, що "Родовід банк" було капіталізовано державою у 2009-2011 роках, а з 2011 року банк працював у статусі санаційного.

Реклама:

"Передбачалось, що завданням діяльності санаційного банку буде проведення протягом 5 років ефективної роботи з активами банків державного сектору та повернення державних коштів, вкладених у капіталізацію банку", - йдеться у повідомленні.

"Проте поставлене завдання не було досягнуте з таких причин: по-перше, на законодавчому рівні так і не було створено механізмів передачі та реалізації проблемних активів банків держсектору, що є необхідним для ефективної роботи санаційного банку; по-друге, в якості санаційного банку "Родовід банк" показав низьку результативність роботи з власними активами", - заявили в НБУ.

Також наголошується, що протягом діяльності банку як санаційного його доходи покривали лише витрати, держава не мала жодних дивідендів від діяльності банку.

"Враховуючи збиткову діяльність та низьку ефективність роботи з проблемними активами (92% від загальних активів банку) та існуючу проблемну заборгованість банку перед кредиторами, перш за все Національним банком, в подальшому "Родовід банк" потребував би фінансової підтримки з боку держави", - наголосили у прес-службі.

"Родовід Банк" (Київ) працює на ринку України з 1990 року та входить у групу великих банків. У 2009 році банк був докапіталізований за участю держави на 12,3 млрд гривень, в результаті чого Міністерство фінансів стало власником 99,9907% акцій банку.

Уряд прийняв рішення створити на базі "Родовід Банку" санаційний банк в 2011 році для проведення роботи з активами державних і рекапіталізованих за участю держави банків.

Економічна правда

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі новини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: