Саудівська Аравія вперше візьме в борг на міжнародному ринку

Вівторок, 2 лютого 2016, 18:58

Саудівська Аравія для покриття дефіциту бюджету в 87 млрд доларів готується вперше взяти в борг на міжнародному ринку.

Про це пише РБК з посиланням на The Financial Times.

Як повідомляє видання, міжнародні банки вже включилися в боротьбу за право стати андеррайтерами угоди.

За її підсумками може виникнути новий бенчмарк на борговому ринку Близького Сходу, вважають експерти.

Реклама:

Торік влада королівства вперше з 2007 року випустили номіновані в ріалах облігації на внутрішньому ринку - місцеві банки придбали бонди на загальну суму 15 млрд ріалів (4 млрд доларів).

Запозичення на внутрішньому ринку обходяться дешево, але для розширення пулу кредиторів уряд також планує розміщувати доларові облігації.

На першому етапі країна може випустити доларові бонди обсягом 5 млрд доларів, повідомили FT аналітики двох неназваних банків.

За словами неназваного європейського банкіра, саудівські облігації будуть розміщені з премією в 200 б.п. до прибутковості казначейських облігацій США з аналогічним терміном обігу; це означає, що прибутковість саудівських бондів становитиме 3,34%.

За оцінками саудівських чиновників, дефіцит бюджету королівства, який до кінця 2014 року становив лише 44 млрд ріалів (11,7 млрд доларів), або 1,6% від ВВП, може досягти 50% від ВВП до 2020 року.

Обсяг фінрезервів продовжує падати на тлі низьких цін на нафту і витрат саудівців на військові операції в Ємені та Сирії.

Влада також розглядає можливість приватизації найбільшої за обсягом видобутку нафтової компанії в світі Saudi Aramco.

Нагадаємо, 2 лютого ф'ючерси на Brent подешевшали на 0,64 долара до 33,60 долара за барель, а ф'ючерси на WTI - на 0,67 долара до 30,95 долара. У понеділок нафта Brent подешевшала на 4,9%, а WTI - на 5,9%.

Ціни можуть знову впасти нижче 30 доларів, якщо інвестори втратять надію на угоду Росії з ОПЕК про зниження видобутку, сказав аналітик OptionsXpress в Сіднеї Бен Ле Брюн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!