"Зеонбуд" виставив групі "Інтер" рахунок на 122 мільйони гривень

П'ятниця, 19 лютого 2016, 16:35

Монопольний провайдер цифрового ефірного телебачення "Зеонбуд" подав позов на найбільшу суму за свою історію до каналу НТН, який входить до групи "Інтер".

Відповідний позов на 122 млн гривень він подав до господарського суду Києва, передає "Ліга.net".

"Коли "Зеонбуд" вийшов на ринок в 2011 році, тариф на загальнонаціональне цифрове мовлення одного телеканалу становив близько 3 млн гривень в місяць. Більшість мовників такі розцінки не влаштовували. Адже цифрових приймачів на руках у населення було дуже мало, за фактом передавачі "Зеонбуду" не забезпечували заявлене покриття", - йдеться в статті.

До того ж, за аналогове мовлення їм як і раніше доводилося платити державному Концерну РРТ. Цей тип мовлення так і не вимкнули навіть до середини 2015 року, що було передбачено міжнародним договором Женева 2006.

Реклама:

Відреагувавши на скарги мовників, "Зеонбуд" змушений був надати каналам знижку в розмірі 50%. Але багато мовники аж до кінця 2014 року продовжували не платити і накопичувати борги, пише видання.

1 квітня 2015 року "Зеонбуд" відключив частину каналів, які заборгували провайдеру більш ніж за 12 місяців. Компанія пояснювала необхідність йти на крайні заходи тим, що вона сама заборгувала державному Концерну РРТ за обслуговування передавачів. І той хотів відключити їх від електроживлення в березні 2015 року.

У другій половині 2015 року "Зеонбуд" повідомив канали про чергове зниження розцінок. Послуги компанії почали обходитися всього в 0,7 млн гривень в місяць. Така цінова політика влаштувала частина медіа-груп, зазначає автор.

"Позов до НТН говорить про те, що є канали, які взагалі ніколи не платили за послуги провайдера?", - пише автор.

Керуючого партнера ЮК Jurimex Юрія Крайняка дивує пред'явлена сума претензії до НТН.

"122 мільйони боргу могли назбирати за 6,5 років. А конкурс на цифрові ліцензії для телеканалів пройшов у 2011 році, тобто 4,5 року тому", - підкреслює він. Можливо, що решта суми виставлена як пеня.

Дивує той факт, що між собою судяться компанії, які цілком можливо, можуть мати одного і того ж співвласника - Дмитра Фірташа. Один зі співрозмовників видання на ТБ ринку вважає, що це може бути якось пов'язане з майбутнім відкриттям бенефіціарів "Зеонбуду".

На його думку, компанія, таким чином, може приводити до ладу корпоративні відносини. Зеонбуд вже кілька років обіцяє розкрити власників. І закон теж вже цього вимагає.

Про те, що Зеонбуд - "бізнес на трьох", говорив також депутат Микола Княжицький.

Член Нацради Олег Черниш припустив, що "Зеонбуд" просто хоче використати позови до каналів як прецендент щодо вирішення питань з іншими неплатниками. Іншими словами, він використовує цю схему, як показовий спектакль.

"Є і ще одна версія: Можливо, немає ніяких схем, і НТН загрожує реальне відключення за несплату", - пише автор.

За словами члена громадської ради при Нацраді Олександра Глущенка, якщо флагман групи канал Інтер відключати ніхто не буде, то з другим в групі по рейтингах мовником таке цілком може статися.

Як зазначається, "Зеонбуд" намагається уникнути повторення ситуації річної давності, коли КРРТ мало не вимкнув його передавачі за несплату.

"На сьогодні критичних боргів у них перед нами немає. Вони намагаються виплачувати свою заборгованість в рамках термінів, зазначених у договорі", - розповів перший заступник генерального директора Концерну Олександр Богданов.

"Так що, цілком можливо, що Зеонбуд, нарешті, почав стежити за фінансовою дисципліною і в свою чергу змушувати платити за послуги всіх, не розділяючи на своїх і чужих", - йдеться в статті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: