"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кредиторська заборгованість вугільної галузі за рік зросла на 5 мільярдів

Неділя, 14 лютого 2016, 17:49

Рівень кредиторської заборгованості вугільної галузі за рік зріс із 8,6 млрд гривень до 13,5 млрд гривень.

Про це йдеться у статті Ігора Маскалевича для "Дзеркала тижня".

За його словами, держшахти перетворилися на "особливий різновид богадільні", де вартість продукції не покриває навіть зменшених зарплат.

"Це сумно, неприємно, але давно вже факт. При цьому вугілля здавна продається в країні за цілком світовими цінами й навіть дорожче", - констатує Маскалевич.

Реклама:

"Середня собівартість по держшахтах у 1,963 тисячі гривень за тонну за ціною реалізації 1,2 тисячі гривень за тонну відверто не надихає. До речі, і остання - вище світової (навіть за курсом 27 гривні за долар). У Європі та духовноскрепній Росії такі шахти закрито вже дуже давно", - йдеться у статті.

"По суті, зрозуміло, що державного видобутку вугілля вже майже не залишилося. Обсяг товарної продукції галузі в 5 млн т на рік не вражає навіть на тлі видобутку, який упав більш як удвічі за останні півтора року", - наголошує Маскалевич.

Як повідомлялося, Україна в 2015 році знизила видобуток рядового вугілля на 38,8% порівняно з 2014 роком - до 39,759 млн тонн, зокрема видобуток коксівного вугілля - на 49,8%, до 8,155 млн тонн, енергетичного - на 35,3%, до 31,604 млн тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: