"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МЕРТ: в "тіні" знаходиться 40% української економіки

Четвер, 11 лютого 2016, 15:12

За попередніми розрахунками Мінекономрозвитку у січні-вересні 2015 року рівень тіньової економіки становив 40% від офіційного ВВП, що на 1 відсотковий пункт менше порівняно з відповідним періодом 2014 року.

Про це йдеться у звіті Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

У звіті наголошується, що відповідно до Методичних рекомендацій щодо розрахунку рівня економічної безпеки України факт перевищення тіньовою економікою критичного рівня у 30% від ВВП засвідчує, що ситуація наближається до кризової, адже в економіці функціонує система відтворення тіньових відносин.

"Найбільший рівень тіньової економіки традиційно зафіксував метод "витрати населення - роздрібний товарооборот" - 54% від обсягу офіційного ВВП, що менше на 2 в.п. порівняно з показником 9 місяців 2014 року", - заявили у МЕРТ.

Реклама:

Також зазначається, що факт скорочення обсягів витрат населення на товари, що реалізовуються у "тіні", підтверджується перевищенням темпів зростання обсягів продажу населенню споживчих товарів у легальному секторі над темпами зростання скорегованих грошових витрат населення на придбання споживчих товарів.

"При цьому злам тенденції до зростання рівня тіньової економіки за цим методом відбувся на тлі триваючої тенденції звуження споживчого попиту в умовах скорочення реальної заробітної плати, високої заборгованості з виплати заробітної плати та зростання тарифів на житлово-комунальні послуги", - повідомили у Мінекономіки.

"Сукупна дія зазначених чинників, у свою чергу, негативно позначилась на результатах роботи як великих торгівельних точок - супермаркетів, так і фізичних осіб-підприємців, що здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі", - йдеться у звіті.

Як повідомлялося, у першому півріччі 2015 року рівень тіньової економіки становив 42% від офіційного ВВП.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!