Росія може збанкрутувати в 2017 році - Сорос

Четвер, 11 лютого 2016, 14:24

Фінансист Джордж Сорос вважає, що Росії може загрожувати банкрутство в 2017 році, коли настане термін виплати значної частини іноземних позик.

Про це пише РБК.

"Режиму Путіна загрожує банкрутство в 2017 році, коли настане термін виплати значної частини іноземних позик", - попереджає мільярдер в колонці, опублікованій проектом Project-syndicate.org.

За його словами, популярність чинного президента Росії Володимира Путіна заснована на "контракті з суспільством", згідно з яким діючий глава держави повинен забезпечувати фінансову стабільність і неухильне (нехай навіть повільне) зростання рівня життя.

Реклама:

"Через західні санкції в поєднанні з різким зниженням цін на нафту влада РФ не в змозі стримати жодну з цих обіцянок. Дефіцит бюджету становить 7% ВВП, і уряду доведеться скоротити його до 3%, щоб інфляція не вийшла з-під контролю. Ці та інші події матимуть негативні наслідки для рівня життя і думки виборців напередодні парламентських виборів восени", - наголошує Сорос.

За словами Сороса, допомогти Путіну утриматися у владі міг би колапс Європейського союзу, розпад якого звільнив би Росію як мінімум від частини накладених на неї санкцій.

"Більш того, Путін зможе отримати значні економічні вигоди від поділу Європи і скористатися зв'язками з антиєвропейськими партіями", - зазначає Сорос.

Саме бажанням підштовхнути ЄС до краху, за словами мільярдера, пояснюється нинішня політика Росії в Сирії, військові дії в якій посилюють приплив біженців до Європи.

Сорос вважає, що навала мігрантів може зруйнувати ЄС, який вимушений зараз боротися з п'ятьма або шістьма кризами одночасно, і Путін, як "геніальний тактик", не міг не скористатися можливістю прискорити розпад Євросоюзу.

Нинішні лідери країн ЄС, за словами Сороса, здійснюють "жахливу помилку", вважаючи Путіна потенційним союзником у боротьбі з ІГІЛ. Загрозу від ІДІЛ Сорос вважає перебільшеною, в той час як Росію називає суперником ЄС в "гонці на виживання".

"Путінська Росія і ЄС беруть участь в гонці з часом: питання в тому, хто з них впаде першим... З загрозою, що виходить від путінської Росії, складно боротися. Нездатність визнати загрозу зробить завдання ще більш складним", - пише Сорос.

За даними ЦБ, в січні-вересні 2017 року Росії доведеться виплатити за зовнішніми боргами трохи менше 60 млрд доларів.

У листопаді 2015 року Генпрокуратура РФ визнала небажаними засновані Соросом фонди "Відкрите суспільство" і "Сприяння".

У повідомленні Генпрокуратури зазначалося, що діяльність організацій "становить загрозу основам конституційного ладу Російської Федерації і безпеки держави".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: