Роллінс: борг уряду за газ повинна оцінювати міжнародна експертиза

Середа, 10 лютого 2016, 16:01

Голова ПАТ "Укрнафта" Марк Роллінс заявив, що необхідно звернутися за міжнародною експертизою для того, щоб оцінити борг "Нафтогазу" за 10 мільярдів кубометрів газу.

Про це він повідомив в інтерв'ю ЕП.

За його словами, не дивлячись на те, що "Укранфта" винна державі податків на більш ніж 10 мільярдів гривень, державна компанія "Нафтогаз" є найбільшим боржником "Укрнафти".

"Держава повинна нашій компанії оплату за більш ніж 10 мільярдів кубометрів газу. Природно, уряду вигідно зосередитися на темі сплати податків і проігнорувати питання з газом, так як платити він не хоче. Але так не можна. Держава теж повинна розрахуватися по своїх боргах", - заявив Роллінс.

Реклама:

За словами Роллінса, в уряді зараз готують альтернативну пропозицію по оцінці газового боргу.

"Можливо, нам слід звернутися за міжнародною експертизою для того, щоб оцінити борг уряду. Таким чином, ми позбавимо політичного забарвлення цей борг і дебати навколо нього. Я запропонував це прем'єр-міністру, але поки не отримав відповіді. Думаю, така оцінка послужила б опорою в будь-якому діалозі. Вона дозволить обговорювати обидва питання одночасно", - додав він.

Як зазначив Роллінс, наприкінці 2015 року "Укрнафта" виплатила державі 1,8 млрд грн дивідендів.

"При відсутності фінансового резерву це було дуже складно зробити. Я звернувся до ряду наших боржників з проханням виплатити борги "Укрнафті", щоб компанія в свою чергу змогла виплатити державі дивіденди", - сказав він.

Нагадаємо, що заборгованість ПАТ "Укрнафта" перед державним бюджетом за станом на 1 січня 2016 року становить 10,4 млрд гривень. Борг сформувався переважно за рахунок несплати самостійно задекларованих сум рентних платежів, а також ПДВ і податку на прибуток.

При цьому дебіторська заборгованість становить 18,676 млрд гривень.

Раніше Роллінс заявляв, що ПАТ "Укрнафта" розрахується з державним бюджетом України за податковими боргами після покриття газової, дебіторської заборгованості перед компанією.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!