Транзит вантажів з України через РФ не здійснюється - Микольська

Понеділок, 4 січня 2016, 15:38

Після введеного Російською Федерацією нового режиму транзиту через її територію вантажів з України в Казахстан транзит вантажів з України через територію РФ не здійснюється.

Про це повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник України Наталія Микольська.

"Режим не працює. Товари не проходять. Товари повертаються. Транзиту зараз немає", - сказала вона.

На думку Микольської, обмеження на транзит через свою територію - найгірше, що може зробити держава, оскільки при цьому ставляться під загрозу інтереси третіх країн. "Режим транзиту - це священна корова для СОТ", - сказала вона.

За даними джерела агентства в іншому відомстві, офіційна позиція щодо реакції Києва на нові обмеження з боку РФ може з'явитися в Кабінеті Міністрів до середи.

Як повідомлялося, 1 січня уряд РФ визначив, що вантажі для транзиту з України в Казахстан мають іти через Білорусь, зокрема, через стаціонарний контрольний пункт "Червоне" (456 км автошляху М-1 "Білорусь"), а також контрольний пункт, розташований на залізничній станції Смоленськ-Сортувальна.

На російсько-казахстанській ділянці державного кордону прохід вантажів дозволений через пересувний контрольний пункт (132 км автошляху А-310), пересувний контрольний пункт (180 км автошляху А-300) і контрольний пункт, розташований на залізничній станції Озинки.

МЕРТ 30 грудня попереджав про можливі ускладнення транзиту українських товарів через територію РФ у треті країни - Азербайджан, Грузію, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан, Китай та ін.

Реклама:

За даними МЕРТ, за дев'ять місяців 2015 року експорт товарів з України в Казахстан знизився на 35% порівняно з відповідним періодом 2014 року - до 544,1 млн доларів, імпорт товарів з Казахстану в Україну - на 13% до 242, 6 млн доларів.

Основні статті українського експорту в Казахстан - продукція агропромислового комплексу і харчової промисловості, машинобудування і хімічної промисловості, основні статті імпорту з Казахстану - мінеральні продукти, продукція хімпрому і металургійна продукція.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!