"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В ГПУ кажуть, що мільйони Іванющенка і Арбузова у Латвії заблоковані

Середа, 27 січня 2016, 11:16

В рамках кримінального процесу у Юрія Іванющенка заарештовані 1,8 млн швецарських франків у Латвії, у екс-банкіра Сергія Арбузова - 30 млн доларів.

Про це в коментарі "Укрінформу" повідомив начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

Зайого словами, із 18 членів "Сім'ї", до яких застосовані санкції ЄС, за кордоном знайдені і заблоковані активи у вісьмох.

"Зараз санкції ЄС накладені на вісімнадцять екс-високопосадовців, з них активи виявлені у восьми. По двох - Юрію Іванющенку і Сергію Арбузову - є підтвердження від правоохоронних органів про арешт їх активів в рамках кримінального процесу", - сказав він.

Реклама:

Слідчий зауважив, що економічні санкції ЄС -  політичне рішення, водночас завданням слідства є арешт активів в рамках кримінального процесу, тоді зняття санкцій не матиме негативних наслідків саме для розслідування проваджень і тих цілей, які вони мали виконати.

"По інших шести посадовцях ми відправили всі належні документи правоохоронним органам країн, де виявлені активи, щоб їх заблокувати в рамках кримінального процесу. Відправили давно: від півроку до року, а відповіді немає. Все, що від нас залежало щодо цих заблокованих коштів, ми зробили. Встановили, взяли рішення українських судів, вислали закордон і шлем нагадування. У цих випадках ми очікуємо повідомлення іноземної сторони про арешт коштів", - додав Горбатюк.

За його словами, у сфері міжнародно-правової допомоги немає чітких термінів стосовно надання іноземними державами відповіді на запити правоохоронних органів:

"Немає чітких критеріїв. Наприклад, у 2012 році у справі Лазаренка ми направляли клопотання у Велику Британію про проведення слідчих дій. Лише в кінці 2015 року прийшла відповідь про те, що вони допомогти не можуть, бо це шкодить інтересам цієї держави. Три роки ми чекали відповіді і зрештою нам відмовили".

Крім того, за його словами, у колишнього нардепа Іванющенка заблоковано 258 тис. доларів на Кіпрі, 30,82 млн доларів, 1,8 млн швейцарських франків у Латвії, 72 млн швейцарських франків у Швейцарії та 575 тис. доларів у Монако.

В Україні правоохоронці заарештували на рахунках колишнього віце-прем’єра Арбузова та його дружини Ірини понад 200 мільйонів гривень, у Латвії заблоковано 30 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: