Уряд РФ готується до ціни на нафту у 25 доларів

Середа, 13 січня 2016, 09:15

Уряд РФ готує різні сценарії розвитку ситуації в підшефних галузях при ціні бареля нафти Urals в $ 25, $ 35 і $ 45.

Про це пише російське видання "Ведомости".

"Такі цифри звучали", - підтверджує федеральний чиновник, якому відомі підсумки наради.

При цьому мова йде не тільки про песимістичны сценарії - доручено також підрахувати і оптимістичний варіант.

Реклама:

У секретаріаті віце-прем'єра РФ Ігоря Шувалова коментувати підсумки наради відмовилися.

"Розраховуються різні стрес-сценарії, обговорення йде і з експертами, і всередині уряду", - повідомила прес-секретар прем'єра Наталія Тімакова.

Як відомо, федеральний бюджет Росії 2016 розрахований із середньорічної ціни на нафту в $ 50, що практично відповідає ситуації минулого року (середньорічний рівень - $ 51,4 за барель).

Російська нафта Urals у вівторок торгувалася в районі $ 27,4 - це ціновий рівень лютого 2004, спотові котирування сорту Brent - $ 29,1 за барель.

Дешевшає не тільки нафта. У вівторок ціни на сировину знизилися до мінімуму 1991 - про це свідчить Bloomberg Commodity Index, який враховує котирування 22 основних сировинних товарів.

"Ціни на нафту і метали не просто знизилися на дві третини від своєї колишньої максимальної вартості. Такі фактори, як попит і пропозиція, говорять про те, що вони (ціни), ймовірно, залишатимуться низькими протягом тривалого періоду часу", - вважає директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард.

Через зниження з листопада 2015 цін на енергоресурси в перші два місяці 2016 бюджет Росії вже недоотримає приблизно 300 млрд руб. нафтових доходів.

При середньорічній ціні на нафту в $ 25 економіка скоротиться на 2,7% ВВП, інфляція складе 13,9%, середньорічний курс - 80 руб ./$, підрахував головний економіст БКС Володимир Тихомиров.

Резерви для коригування бюджету при таких умовах, вважає він, можна знайти в перенесенні на майбутнє частини видатків держоборонзамовлення. Держоборонзамовлення - це очевидний резерв, погоджується Володимир Назаров з НДФІ.

"Країна, яка перебуває в такому положенні, не може витрачати на оборону 4% ВВП", - зазначає він.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!