Роллінз хоче продавати нафту за нижчими цінами. Просить допомоги у Яценюка

Вівторок, 29 грудня 2015, 19:06

"Укрнафта" просить прем'єр-міністра Арсенія Яценюка сприяти внесенню змін у порядок проведення аукціонів з продажу сирої нафти, газового конденсату й скрапленого газу в частині повернення 15% дисконту на нафту з українських родовищ.

Про це сказано в листі-звертанні до прем'єр-міністра за підписом голови правління "Укрнафти" Марком Роллінсом, текст якого мають "Українські Новини".

"Варто зазначити, що до 21 січня 2015 року затверджений Кабміном порядок містив норму, відповідно до якої, у разі встановлення ціни вітчизняної нафти на підставі митної вартості нафти сорту Azeri Light, застосовувався переказаний коефіцієнт 0,85", - пише Роллінз.

"Аналогічну норму було закріплено починаючи з 2011 року й у попередньому порядку... З огляду на викладене вище, на мою думку, встановлення такого дисконту було абсолютно виправданим", - додав він.

Реклама:

Це прохання Роллінс обґрунтовує тим, що обумовлена за діючими правилами стартова ціна на українську нафту є необ'єктивною й економічно непривабливою, у результаті чого, покупці не подають свої заявки на аукціони.

Як приклад Роллінз наводить 2 аукціони із продажу нафти, які не відбулися в листопаді.

"Норму про застосування перекладного коефіцієнта було виключено з урядової постанови. Ініціатори внесення таких змін у порядок, імовірно, очікуючи громадського схвалення таких дій, не провели незалежного економічного аналізу й обговорення цього питання з фахівцями галузі. У результаті чого не було враховано істотну відмінність між легкими сортами нафти Каспійського регіону й російською важкою сумішшю Urals", - сказано в листі.

Також Роллінз просив Яценюка сприяти внесенню змін у порядок проведення аукціонів у частині зобов'язання (у разі якщо місячний і додатковий аукціони не відбудуться) передавати всю нафту НАК "Нафтогаз України" з відстрочкою оплати в 30 днів.

За твердженням Роллінза, відсутність рішення чи затягування рішення цих проблемних питань може негативно відбитися на стані компанії.

Нагадаємо, що 21 січня 2015 року Кабінет міністрів також вніс зміни в Порядок організації аукціонів, що збільшило стартову ціну продажу "Укрнафти" на 15%.

Раніше цей дисконт також діставався структурам "Привату", що завдавало збитків напівдержавній "Укрнафті".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: