МВС підозрює Фірташа в розтраті 10 мільярдів гривень "Надра банку"

Вівторок, 22 грудня 2015, 16:36

Національна поліція розслідує злочин, скоєний колишнім топ-менеджментом банку "Надра", спільно з його власниками, - заволодіння держкоштами НБУ в розмірі 10,4 млрд гривень.

Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва від 16 грудня 2015 року, пише "Перша інстанція".

Під підозрою Головного слідчого управління Національної поліції виявилися "колишні посадові особи, власники і керівники ВАТ "Комерційний банк "Надра".

Згідно з судовими документами, в 2008-2014 роках посадові особи фінустанови заволоділи грошима, наданими йому як рефінансування на загальну суму 10,4 млрд гривень, "чим завдали збитки державі на зазначену суму".

Реклама:

У своєму зверненні до суду поліція просила про доступ до документів, пов'язаних з отриманням рефінансування, їх подальшого використання, повернення.

Також слідчі хотіли отримати накази про призначення, функціональних обов'язках, посадових інструкціях посадових осіб фінустанови, що виконували програму рефінансування.

Клопотання було задоволене.

Раніше міністр МВС Арсен Аваков повідомляв, що Нацполіція розслідує два кримінальних провадження, безпосередньо пов'язаних з Дмитром Фірташем.

Одне стосується групи компаній Ostсhem - з приводу збитків державі на 5,742 млрд гривень, ще одне - неповернення кредиту рефінансування банком "Надра".

"Зараз ще йдеться і про банк "Надра", де є особисто ним підписана і не виконана гарантія на мільярди гривень. Гроші, як ви знаєте, з цього банку були виведені, величезна кількість людей по всій країні постраждала, і бюджет отримав величезну пробоїну. Тому ми дуже серйозно ставимося до цього провадження", - сказав міністр МВС Арсен Аваков в інтерв'ю ZN.UA.

У червні 2015 НБУ відкликав банківську ліцензію і ліквідував ПАТ "КБ "Надра". Майже 90% фінустанови належить "Центрогаз Холдинг GMBH", пов'язаного з бізнесменом Дмитром Фірташем.

У лютому цього року "Надра" визнали неплатоспроможною. НБУ ввів у банк тимчасову адміністрацію, призначивши керуючою Ірину Стрюкову. Чотиримісячні "реанімаційні" фінансові заходи не допомогли його оздоровити.

У серпні 2014 року банк був віднесений до категорії проблемних через недостатню капіталізацію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: