"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Заступниця Яресько каже, що нічого не заробила на ліквідації банку Клюєвих

Вівторок, 15 грудня 2015, 20:32

Заступниця міністра фінансів України Оксана Маркарова заявляє, що не заробила жодних грошей на ліквідації банку "Актив-банку".

Про це вона сказала у коментарі "Економічній правді".

"ПрАТ ІТТ-Інвест - компанія яку я очолювала з 2003 по 2014 рік, доки не прийшла на роботу в міністерство. Третина компанії належить моєму чоловіку Данилу Волинцю, а решта - його партнерам: Міщенко, Кузимківу та Папроцькому, і це ті акціонери, які створили компанію в 1995 році", - повідомила Маркарова.

"ІТТ - не сімейна компанія і не належить одноосібно Волинцю. Я ж ніколи не мала власності в компанії, але очолювала її 12 років", - заявила заступник міністра.

Реклама:

За її словами, ТОВ КУА ІТТ-Менеджмент - це КУА (компанія по управлінню активами), яка тільки управляє фондами і не здійснює жодної діяльності, окрім управління фондами.

"Підчас мого керівництва було до 12 фондів в управлінні, з них ІТТ-капітал, ІТТ-Капітал 2, ІТТ-Фінанс та ІТТ-Нерухомість та пенсійний фонд "Моя Пенсія" - це фонди власне ІТТ, в яких акціонери та менеджмент ІТТ формулював спостережні ради та здійснював повне управління (тобто відповідав за всі стратегічні рішення)", - сказала Маркарова.

Вона наголосила, що решта фондів - це фонди інших власників, в яких КУА ІТТ-Менеджмент здійснювало технічне управління, але не формулювало стратегію.

"У ПраТ ІТТ-Інвест, яке є торгівцем цінними паперами, зберігачем та андерайтером, за 20 років діяльності дійсно було декілька угод з корпорацією "Укрпідшипник", однак вони не стосувалися ані "Запорізького заводу напівпровідників", ані "АктивСолара"", - заявила заступник міністра.

"Щодо "Актив банку": в 2012 році я почала переговори з директором Слав АГ щодо потенційного придбання Актив банку. Для проведення дослідження портфелю банку, мене було введено в його спостережну раду для отримання доступу до інформації, і після того, як в грудні 2012 року ми досягли угоди щодо покупки банку, я з чоловіком придбала всі 100% "Актив банку", - повідомила Маркарова.

Після цього, за її словами, СлавАГ та попередні власники не мали відношення до банку, окрім як через їх компанії, які залишались клієнтами банку.

"Коли з листопада 2013 року у банку, як у всіх банків, почалась проблема з ліквідністю, то банк шукав можливості для знаходження коштів і для цього пропонував, в тому числі, продаж проблемних кредитів, які роками до цього не обслуговувалися, факторинговим компаніям, серед яких був і ФК "Арбімаркет", - заявила заступник міністра.

"Угоди, про які написано в статті, відбулися вже після того, як я продала банк групі покупців, яких представляв Олександр Антонов в березні 2014 року", - сказала вона.

"Умовою продажу було те, що покупці підтримують ліквідність банку, а менеджмент залишається в банку на деякий час, поки покупці не змінять їх, що і відбувалося. Однак ні я, ні мій чоловік, до банку не мали відношення вже з 16 березня 2014 року, коли я продала всі 100% ТОВ Актив фінанс груп, яке володіло банком", - наголосила Маркарова.

За її словами, 17 квітня 2014 року, тобто через місяць після продажу, було "проведено загальні збори, на яких всю Спостережну раду і мене, в присутності представника НБУ, було переобрано".

"Щодо ТОВ Істерн Консалтинг груп - це компанія, яка надає послуги консалтингу і оцінки. Нею володіють менеджери, які в ній працюють. Як оцінник, ця компанія акредитована в багатьох банках і була, зокрема, оцінником і в "Актив банку". Однак більшість з згаданих в статті кредитів (окрім одного) вона не оцінювала", - повідомила вона.

"Щодо проблемних кредитів - їх дійсно викупила компанія ФК "Арбімаркет". За інформацією компанії, ціна за ці кредити була ринковою, що підтверджено судами зазначеними в статті", - наголосила заступник міністра.

Маркарова повідомила, що в вересні 2014 року, коли до банку зайшла тимчасова адміністрація, "Арбімаркет" використав своє право на відмову від купівлі, тому один з фондів під керівництвом ІТТ ("Укрінвестбуд") викупив їх у "Арбімаркета", і, таким чином, став стороною в справах.

Вона зазначила, що викуп проблемних кредитів здійснив не КУА ІТТ-Менеджмент, а саме фонд "Укрінвестбуд", який спеціалізується на distressed assets.

"Відповідно до інформації від фонду "Укрінвестбуд", за кредити, згадані в статті, цей фонд заплатив 5,8 млн гривень, а отримав від продажу цих кредитів лише 4,6 млн гривень. Отже, цей фонд був змушений остаточно вже списати 10 млн гривень і не відомо чи будуть ще якісь надходження", - заявила заступник міністра фінансів.

"Таким чином, ані інформація про нібито прибуток від продажу, ані інформація про те, що саме я отримала прибуток, не відповідає дійсності", - підсумувала Маркарова.

Раніше "Наші гроші" повідомляли, що структури, близькі до Маркарової, встигли заробити на ліквідації "Актив-банку" братів Клюєвих.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!