Писарук йде з посади першого заступника Гонтаревої

Четвер, 10 грудня 2015, 20:59

Національний банк повідомляє про завершення роботи Олександра Писарука на посаді першого заступника голови Національного банку України 31 грудня 2015 року.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Коментуючи майбутні зміни у складі правління Національного банку, голова НБУ Валерія Гонтарева повідомила, що першим заступником голови буде призначено Якова Смолія, який наразі обіймає посаду заступника голови та відповідає за блок розрахункових операцій.

"Заступником голови, який відповідає за блок пруденційного нагляду, буде призначено Катерину Рожкову, яка наразі працює директором Департаменту банківського нагляду", - повідомила голова НБУ.

Реклама:

Олександр Писарук обіймає посаду першого заступника голови з липня 2014 року. З жовтня 2010 до липня 2014 року - регіональний керівник ING Корпоративного Банкінгу у Центральній та Східній Європі (Нідерланди).

При цьому журналіст Олександр Дубинський повідомив, що Писарук майже кілька місяців просив Валерію Гонтареву підписати заяву про відставку.

За його словами, "причину такого несподіваного бажання "реформатора" треба шукати в скандалі з банкрутством "Українського професійного банку", який позичив майже 0,5 млрд гривень через "Розрахунковий центр", який належить НБУ.

"Розрахунковий центр" - це, фактично, банк, який забезпечує розрахунки за цінні папери. Посадові особи РЦ зібрали гроші в 12 комбанків і під свої (тобто НБУ) гарантії - віддали їх УПБ. Потім УПБ гроші успішно "зірвав", а покрити збитки РЦ Писарук особисто вимагав у банкірів", - написав журналіст на своїй сторінці в Facebook.

Він також зазначив, що "деякі з них втратили по 50-100 млн гривень і тому роблять активні дії, щоб їх повернути".

"Але Писарук провів рішення про банкрутство УПБ. Причому, попередив власника банку Анатолія Юркевича про це за тиждень. Все це - інформація з матеріалів слідства. До речі, не забувайте - Писарук також є ключовим героєм внутрішнього розслідування НБУ у справі про виведення 40 млн доларів Ігоря Котвицького", - заявив журналіст.

"Так що він просто намагається звільнитися і виїхати з країни, щоб в гіршому випадку не сісти у в'язницю. А в кращому - повернутися на роботу в ING", - написав Дубинський.

Пізніше Нацбанк всиловив свою думку "Економічній правді" з приводу звинувачень журналіста Дубинського.

"Жодне слово, розміщене у коментарі до новини щодо залишення посади першим заступником Голови НБУ Олександром Писаруком, не відповідає дійсності. Наразі саме НБУ та ФГВФО виступають ініціаторами розслідувань та максимально сприяють роботі правоохоронних органів, передано відповідні матеріали. Працює нещодавно створена спеціальна робоча група  за участі представників ГПУ, МВС, Національної поліції, Держслужби фінмоніторингу, СБУ, ДФС", - йдеться у коментарі.

Крім того, регулятор підкреслив, що Голова НБУ так оцінила роботу та внесок у розбудову банківської системи Писарука: "Писарук став справжнім  прикладом самовіданності та служіння державі на шляху оздоровлення та розбудови української банківської системи – від прийняття непопулярних, але вкрай необхідних рішень щодо виведення з ринку неплатоспроможних банків, а також банків, які займалися противоправною діяльністю, до початку боротьби з однією з найголовніших проблем банківської системи " кредитуванням пов’язаних осіб".

За словами Гонтаревої, на цьому шляху завдяки високопрофесійній роботі Писарука проведено стрес-тестування з подальшою рекапіталізацією найбільших банків, досягнуто значного прогресу у забезпеченні прозорої структури власності та розкриття кінцевих бенефіціарів українських банків, впроваджено законодавство щодо посилення відповідальності власників та керівництва банків за доведення банків до банкрутства.

"Писарук у безпрецедентно короткі строки здійснив реформу системи банківського нагляду, створивши стійку основу та фундамент для її успішного функціонування у майбутньому. Зокрема, під його керівництвом було реформовано виїзний та безвиїзний банківський нагляд із запровадження методологічних підходів, що базуються на Базельских принципах банківського нагляду, підвищено ефективність роботи пруденційного блоку та розбудовано сучасну функцію ризик-менеджменту в НБУ, розроблено оновлену нормативну базу щодо надання ліцензій небанківським фінансовим установам на проведення діяльності з обміну валют", - йдеться у коментарі.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: