НБУ може спровокувати вихід іноземних банків з України - ЗМІ

Вівторок, 1 грудня 2015, 19:45

Національний банк може спровокувати вихід іноземних банків з України.

Про це пише FinClub.

Як наголошується, регулятор розробив новий порядок оцінки кредитних ризиків, який змусить акціонерів банків збільшити капітал на 4-6 млрд доларів. Ця сума навіть вище, ніж очікується докапіталізація за підсумками стрес-тесту.

Банкіри говорять, що НБУ зробив помилку, об'єднавши в одному документі стандарти МСФЗ й Базель 2, і розраховують на пом'якшення позиції регулятора.

Реклама:

У розпорядженні FinClub виявився проект положення "Про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями".

"Цей документ на 93 сторінках покликаний замінити постанову НБУ № 23, прийняту в 2012 році. Тоді при главі НБУ Сергії Арбузові проект постанови готували з банкірами більше року і на його впровадження надали ще дев'ять місяців, щоб банки встигли імплементувати нові моделі в свої IT- системи. Тепер же часу на обговорення практично немає", - йдеться в статті.

Перший заступник голови НБУ Олександр Писарук на зустрічах з банкірами описав нову модель як геніальну, говорять учасники ринку.

Планується швидке прийняття цієї постанови і її набуття чинності 1 квітня 2016 року. Тобто нові резерви треба буде сформувати вже за підсумками другого кварталу.

Це викликало негативну реакцію ряду банкірів, які ознайомилися з обговорюваним документом.

Вони були обурені тим, що модель не була апробована на жодному з банків. Після цієї критики НБУ наприкінці минулого тижня вирішив протестувати модель на одному з гравців - на Райффайзен Банку Аваль, який і так сформував одні з найбільших в системі резервів.

Багато банкірів бояться відкрито критикувати проект НБУ, побоюючись санкцій регулятора, пише видання.

"Деякі з них оцінили обсяг потенційного зайвого доформування резервів в 100-150 млрд гривень, що вимагатиме збільшення капіталу, який в нинішніх реаліях акціонери і так не дуже готові вносити", - пише FinClub.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!