"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Постанови НКРЕКУ "Про ринок природного газу" вступили в дію

Понеділок, 30 листопада 2015, 13:27

27 листопада були опубліковані і набули чинності тексти п'яти постанов Нацкомісії, які регулюють роботу газового ринку.

Про це йдеться в повідомленні НКРЕКУ.

Як повідомляється, 1 грудня будуть опубліковані і вступлять у дію ще п'ять постанов, що дозволить повною мірою запрацювати закону "Про ринок природного газу".

Згідно з інформацією регулятора, набули чинності, зокрема Кодекси газотранспортної і газорозподільної систем, Кодекс газосховищ і Правила поставок природного газу споживачам.

Реклама:

Очікується публікація та введення в дію типових договорів транспортування, зберігання, розподілу та постачання споживачам природного газу, йдеться у повідомленні.

Комісія затвердила їх ще 30 вересня - тобто за 6 місяців, як того вимагав закон, після чого вони пройшли процедуру узгодження в Міністерстві юстиції і з моменту опублікування вступають в дію.

Нагадаємо, що у вересні НКРЕКУ отримала листа від Секретаріату Енергетичного Співтовариства з позитивною оцінкою на відповідність розроблених нормативно-правових актів європейському законодавству.

Найбільші переваги від впровадження реформи на газовому ринку матиме споживач, зазначили в НКРЕКУ.

Зокрема, споживачі зможуть вільно вибирати собі компанію-постачальника газу. При цьому, змінюючи постачальника, споживач не повинен тепер повідомляти про це компанію-оператора газорозподільних систем (облгази).

Таким чином, облгази втрачають своє монопольне становище і не впливають більше на вибір постачальника.

Серед нововведень також введення спрощеного порядку укладення договору поставки природного газу для побутових споживачів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: