Десять країн ЄС виступили проти газопроводу "Північний потік-2"

П'ятниця, 27 листопада 2015, 16:00

Уряди десяти європейських країн звернулися до Єврокомісії з листом, в якому вказують, що будівництво "Північного потоку-2" не відповідає інтересам Євросоюзу.

Про це повідомляє Reuters.

Як відомо, група європейських компаній постачальників газу у вересні підписали угоду з "Газпромом" про розширення "Північного потоку" до Німеччини в обхід України.

Лист написаний від імені урядів Болгарії, Чехії, Естонії, Греції, Угорщини, Латвії, Литви, Польщі, Румунії і Словаччини. В ньому країни-підписанти вказують на те, що проект має пройти ретельну перевірку закликали до "широкого обговорення" "Північного потоку-2" наступного місяця на саміті ЄС.

Реклама:

"Розширення "Північного потоку" для постачання додаткових обсягів газу прямо в Німеччину може мати серйозні наслідки для Києва та країн ЄС", – зазначено у листі.

"Збереження маршруту транспортування через територію України є стратегічним інтересам ЄС в цілому, а не тільки з енергетичної точки зору безпеки, а також послужить зміцненню стабільності у східноєвропейському регіоні", – додають автори послання.

Як відомо, Єврокомісія хоче знизити залежність від Росії, яка постачає близько третини енергоресурсів.

В ЄК вже заявили, що розширення "Північного потоку" ретельно перевірять на відповідність законодавству і що його пріоритетом є диверсифікація постачальників зі збереження за Україною статусу транзитної країни.

"Україна є безпечним транзитним маршрутом. Газ повинен йти через Україну", – заявив єврокомісар з комісар з питань енергетики та клімату Мігель Аріас Каньете.

Нагадаємо, раніше віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович заявив, що проект "Північний потік-2" не отримає фінансування з боку Єврокомісії.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: