"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд придумав, як скоротити видатки держбюджету на 60 мільярдів

Четвер, 26 листопада 2015, 18:26

Кабінет міністрів знайшов можливості для зменшення видатків на понад 60 млрд гривень порівняно з базовим проектом бюджету.

Про це у своїй колонці на "Економічній правді" написала міністр фінансів Наталія Яресько.

"За результатами аналізу всіх статей бюджету разом з прем'єр-міністром та президентом ми знайшли можливості для зменшення видатків на понад 60 млрд гривень порівняно з базовим проектом бюджету, але для запровадження цих змін у життя нам потрібна буде широка підтримка депутатів та громадськості", - заявила міністр.

За її словами, найбільша категорія видатків - це соціальні видатки. "Ми не маємо права зменшувати соціальний захист тих верств населення,  які потребують цього найбільше. Єдиний варіант для зменшення видатків у цій сфері - підвищення їх ефективності через верифікацію, адресності та надання її тим громадянам, які справді потребують підтримки", - повідомила міністр.

Реклама:

"Аби забезпечити подальше посилення обороноздатності України, ми плануємо підвищити видатки на оборону ще на 10 млрд гривень "живими коштами" порівняно з 2015 роком в рамках прийнятих рішень РНБОУ", - сказала Яресько.

Водночас, за її словами, уряд може зменшувати державний дефіцит і не позичати шаленими темпами, що допоможе знизити боргове навантаження на країну в найближчі роки.

"Економічна діяльність. Це витрати на дороги, аграрний сектор, енергетичну галузь. Ми  активно переглядаємо структуру цих видатків і хочемо значно підвищити їх ефективність", - зазначила міністр.

Що стосується охорона здоров'я, головний резерв для економії, на думку міністра, полягає у значному підвищенні якості державних послуг та переході на фінансування послуги і результату, а не ліжко-місця та квадратних метрів холодних і темних коридорів лікарень.

"Також ми повинні значно зменшити розмір держапарату. Хоча сильно зекономити на цьому не вийде, адже всі видатки на держапарат, включно з оплатою опалення, зарплатами, утриманням адміністративних будівель в усій країні становить лише 3,8% всіх видатків зведеного бюджету", - повідомила вона.

"Таким чином, коли на наступному тижні ми подамо на розгляд Верховної Ради пакет законів, що буде включати проект бюджету, проект податкової реформи та низку законодавчих актів щодо реформ у різних напрямках державних видатків, ми запропонуємо зменшувати всі ці видатки через оптимізацію та концентрацію державних ресурсів", - підсумувала Яресько.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!