"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: У корупціонерів відбиратимуть майно за новими правилами

Середа, 11 листопада 2015, 14:39

Закон щодо окремих питань накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків дозволить заарештовувати отримане злочинним шляхом майно, яким володіє корупціонер.

Про це у коментарі розповів адвокат департаменту кримінальної практики ЮК "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Ігор Самольотов.

"Згідно з пояснювальною запискою, законопроект спрямований на вдосконалення положень КПК про відшкодування шкоди, заподіяної злочинними діями підозрюваного або обвинуваченого", - зазначає адвокат.

За його словами, в проекті реалізовано низку позитивних змін, які дозволять заарештовувати отримане злочинним шляхом майно, яким володіє, користується або розпоряджається корупціонер.

Реклама:

Не омине справедлива рука правосуддя і третіх осіб, які отримали у обвинуваченого чиновника майно безкоштовно або за ціною, значно нижче ринкової, знаючи, що мета такої передачі - отримання доходу від даного майна, приховування злочину або уникнення конфіскації.

"Згідно букві нового закону, правоохоронці отримають можливість накласти арешт на майно будь-яких осіб, якщо воно може бути використано як доказ у кримінальному провадженні, або до нього може бути застосована спеціальна конфіскація. Крім того, стягнути в дохід держави отриману неправомірну вигоду або ту, яка могла бути отримана юридичною особою завдяки діям корупціонерів", - констатує Самольотов.

Також прийнятий законопроект уніфікує перелік об'єктів, на які може бути накладено арешт, і конкретизує процесуальний статус майна, вилученого під час обшуку.

"Але самі депутати зазначають, що цей документ є юридичними та політичним компромісом і над ним доведеться додатково працювати. Не виключено, що Президент може накласти на нього вето. Відбудеться це, якщо проведена експертиза на його відповідність європейським директивам дасть негативний висновок", - підкреслює Самольотов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!