Рада відправила на повторне друге читання законопроект про зниження ренти

Вівторок, 10 листопада 2015, 18:28

Верховна Рада відправила на повторне друге читання законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення".

За відповідне рішення проголосували 310 народних депутатів.

Законопроектом пропонується знизити ставку рентної плати за природний газ, що реалізується населенню, видобутий з покладів до 5 тисяч метрів, встановивши її в розмірі 29%.

Проектом  закону також пропонується знизити ставки рентної плати на природний газ, що реалізується промисловим споживачам, до рівня близького початковому, а саме за видобутий з покладів до 5 тисяч метрів  з 55% до 29% від вартості, та за видобутий з покладів понад 5 тисяч метрів - з 28% до 14%.

Реклама:

У той же час, пропонується зберегти ставку ренти в 70% для газу, що видобувається в рамках договорів про спільну діяльність, де однією із сторін є держкомпанія.

Нагадаємо, 6 жовтня Верховна Рада прийняла за основу проект Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення", запропонований групою депутатів на чолі з Юлією Тимошенко.

При цьому за урядовий законопроект №2352а проголосували тільки 166 депутатів при мінімально необхідних 226.

Пізніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що проголосований у першому читанні законопроект про зниження рентної плати за видобуток газу лобіює інтереси газових олігархів.

"Ця спільна діяльність контролюється виключно газовими олігархами України, обслуговує тіньовий енергетичний сектор і отримує тіньові доходи", - сказав прем'єр.

Співрозмовник ЕП у Мінфіні повідомив, що у разі прийняття парламентом депутатського законопроекту, буде президентське вето. "Він не набуде чинності, це не обговорюється", - пообіцяв співрозмовник.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: