У НБУ пояснили, що спричинило інфляцію у вересні

П'ятниця, 9 жовтня 2015, 16:52

Найбільший внесок у зростання індексу споживчих цін у вересні обумовило збільшення цін на одяг та взуття на 18,3%.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як наголошується, після двомісячної дефляції у вересні індекс споживчих цін зріс на 2,3% за місяць. Натомість у річному вимірі зберігся дезінфляційний тренд - зростання цін уповільнилося до 51,9% з 52,8% у серпні.

"Найбільший внесок у зростання цін у вересні мало збільшення цін на одяг та взуття. Таке нетипове підвищення цін на товари цієї категорії пояснюється методологічними особливостями обліку цін на одяг та взуття різних сезонів, унаслідок чого у вересні були відображені відкладені девальваційні ефекти", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

У прес-службі повідомили, що суттєве подорожчання цих товарів разом з сезонним підвищенням вартості освітніх послуг обумовило прискорення зростання базового ІСЦ у вересні до 3% у місячному вимірі та до 42,8% у річному вимірі.

Крім того, у вересні було підвищено ціни та тарифи, що регулюються адміністративно, насамперед на електроенергію - на 24,9% та алкоголь.

Натомість стримуючим чинником інфляції було зниження цін на паливо через здешевлення нафти на міжнародних ринках. Індекс цін виробників за вересень збільшився на 2%, що в основному пов’язано зі зростанням цін за категорією "постачання електроенергії, газу пари та кондиційованого повітря на 7,5%.

"У річному вимірі зростання ІЦВ продовжило уповільнюватися до 32,5%", - повідомляє регулятор.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!