"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мартиненко може втратити заморожені у Швейцарії гроші - ЗМІ

Середа, 28 жовтня 2015, 20:08

Органи фінансового нагляду Швейцарії (FINMA) оголосили банкрутом Bank Hottinger & Cie AG, в якому на заморожених рахунках лежать гроші депутата Верховної Ради Миколи Мартиненка.

Про це "Німецькій хвилі" повідомили у FINMA у середу, 28 жовтня.

Видання зазначає, що уже призначено й компанію-ліквідатора банку, який прийматиме заявки від кредиторів і клієнтів банку на відшкодування коштів.

Саме у банку Hottinger заморожені кошти на швейцарських рахунках українського депутата, повідомляють місцеві ЗМІ.

Реклама:

Як підтвердила прокуратура Швейцарії, проти Мартиненка тут, починаючи від 2013 року, розслідується кримінальна справа за підозрою у хабарництві і відмиванні грошей.

За даними місцевих ЗМІ, йдеться про 30 мільйонів швейцарських франків. Як писала швейцарська Sonntagszeitung, на рахунках Мартиненка у Швейцарії заморожені хабарі від чеської компанії Skoda SA, отримані за сприяння в отриманні контрактів на одній з українських АЕС.

Однак Мартиненко продовжує наполягати на відсутності в Швейцарії справи проти нього.

Цілком імовірно, що гроші, у виведенні яких у Швейцарію підозрюють Мартиненка, справді заморожені саме в банку Bank Hottinger & Cie.

Такий висновок можна зробити з документів апеляційної палати Федерального суду у кримінальних справах, яка розглядала позов низки офшорних компаній в інтересах українського депутата з вимогою розморозити частину коштів на рахунках підозрюваного для оплати його швейцарських адвокатів, пише видання.

Річ у тому, що з огляду на вимоги законодавства про банківську таємницю у матеріалах справи банк називають лише ініціалами - Bank H. & Cie SA, Z. Під такі ініціали підпадає лише один швейцарський банк, а саме - Bank Hottinger & Cie, Zürich.

Як наголошується, навіть якщо кримінальну справу не буде доведено до кінця і рахунки Мартиненка розморозять, він навряд чи побачить всі гроші.

Гарантовано отримають свої гроші лише ті вкладники Hottinger, на рахунках яких менше ста тисяч франків, повідомили у FINMA.

Вимоги дрібних клієнтів на даний момент становлять 42 мільйони франків, а загалом на балансі банку 145 мільйонів.

"Гроші, які залишаться після виплат дрібним вкладникам, будуть поетапно виплачуватися великим клієнтам. Їх близько двохсот. Коштів на повернення грошей у повному обсязі не вистачить", - повідомив речник FINMA.

"Багатіям доведеться потремтіти", - з таким заголовком у середу вийшла швейцарська газета Blick.

Видання вказує на те, що банкрутство банку стало наслідком багаторічної сумнівної діяльності під прикриттям швейцарського законодавства про банківську таємницю. Донедавна це законодавство було дуже поблажливим до анонімних клієнтів з-закордону.

"Швейцарія взяла курс на легалізацію у банківській сфері. А банкрутство Hottinger - показовий приклад того, як деяким банкам не вдається перейти на нові правила гри і вести бізнес за довгостроковою стратегією зростання. Hottinger доводиться боротися з тягарем проблем з часів "чорних грошей", - сказав в інтерв’ю Blick швейцарський фінансовий експерт Бернгард Коє.

У середу стало відомо, що у Чехії також ведеться розслідування проти Мартиненка через платіж чеської компанії "Шкода" на його панамську компанію у швейцарському банку, який трактується як хабар за право постачати в Україну обладнання на атомні електростанції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: