"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк заплатить клієнтам "Брокбізнесбанку" Курченка - ЗМІ

Середа, 28 жовтня 2015, 12:42

Населення і бізнес, які постраждали від банкрутства "Брокбізнесбанку", можуть подати до суду на Нацбанк з вимогою оплатити всі їхні втрати.

Про це йдеться в матеріалі Finclub.net.

Як пише видання, суд за позовом вкладника визнав НБУ винним у недостатньому контролі за діяльністю банку, а значить, саме регулятор несе відповідальність за банкрутство установи.

"Клієнти ліквідованого "Брокбізнесбанку", що втратили в ньому свої кошти, можуть висунути вимогу про їх відшкодування за рахунок Нацбанку. Регулятор 21 жовтня програв касацію у розгляді з клієнтом "Брокбізнесбанку", - йдеться у рішенні Вищого адміністративного суду.

Реклама:

Як повідомляється, судовий спір ініціювала компанія "Евротранском", яка в 2012 році розмістила в "Брокбізнесбанку" на депозиті 230 тис. грн. 28 лютого 2014-го в "Брокбізнесбанк" була введена тимчасова адміністрація, а 11 червня він був відправлений на ліквідацію.

У результаті Фонд гарантування вкладів визначив, що понад 233 тис. грн компанії "Евротранском" будуть повертатися в сьому чергу.

Компанія не заспокоїлася і подала позов до Нацбанку, пославшись на те, що, розміщуючи гроші в "Брокбізнесбанку", вона розраховувала, що його діяльність контролюється Нацбанком і у разі порушень банку НБУ застосує до нього заходи реагування.

Окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність Нацбанку через неприйняття їм належних заходів щодо забезпечення захисту законних інтересів вкладників і кредиторів "Брокбізнесбанку", а також через неприйняття ним адекватних заходів впливу. Клієнт також виграв апеляцію і касацію.

Рішення суду означає, що відповідальність за банкрутство банку і збитки його клієнтів лежать на Нацбанку.

Для клієнтів "Брокбізнесбанку" визнання бездіяльності НБУ протиправної означає, що тепер вони можуть виставити фінансові претензії до регулятору.

На момент введення в "Брокбізнесбанк" тимчасової адміністрації обсяг вкладів підприємств становив 4,63 млрд грн, а негарантованих депозитів громадян - 3 млрд грн.

Суми позовів до Нацбанку можуть бути значними.

Як відомо, до введення тимчасової адміністрації "Брокбізнесбанк" контролювався бізнесменом Сергієм Курченко.

Нагадаємо, управління фінансових розслідувань Міндоходів виявило причетність службових осіб "Брокбізнесбанку" до "відмивання" коштів на суму понад 50 мільйонів гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: