"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ рекомендує Україні підвищити незалежність НКЦПФР

Четвер, 15 жовтня 2015, 19:10

Міжнародний валютний фонд рекомендує Україні підвищити незалежність Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до березня 2016 року.

Про це йдеться у звіті МВФ про підвищення повноважень і зміцнення незалежності НКЦБФР, пишуть "Українські новини".

На думку МВФ, для закріплення за НКЦПФР додаткових повноважень в законодавство України необхідно внести такі зміни: надати НКЦПФР можливість проводити розслідування, висувати вимоги про надання інформації та документів від будь-якої юридичної або фізичної особи незалежно від того, чи є така особа об'єктом регулювання.

Крім того, необхідно надати НКЦПФР доступ до інформації інших регуляторів і поширенню серед них інформації з обмеженим доступом на підставі різних законів України, включаючи інформацію, віднесену до банківської або професійної таємниці, а також персональні дані.

Реклама:

МВФ вважає, що також необхідно дати можливість регулятору співпрацювати з іноземними регуляторами навіть при відсутності явних порушень законодавства України про цінні папери.

На думку МВФ, необхідно встановити додаткові вимоги конфіденційності для захисту інформації, отриманої на підставі Меморандуму про взаєморозуміння (IOSCО, Міжнародна асоціація регуляторів фондових ринків), щоб забезпечити віднесення такої інформації до конфіденційної.

Також МВФ рекомендує встановити заборону для діючих і колишніх працівників НКЦПФР на розкриття конфіденційної інформації.

МВФ вважає, що насамперед має бути відновлене право НКЦПФР на тимчасове вилучення документів у ході перевірок учасників ринку.

Наголошується, що НКЦПФР повинна мати право застосовувати заходи, щоб поліпшити ситуацію з дотриманням вимог меморандуму.

Це стосується внесення доповнень до вимог до учасників ринку про ведення документації.

Виконання рекомендацій в повному обсязі прискорить розгляд членства в IOSCO.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: