"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фонд гарантування в листопаді хоче продати нерухомість банку "Форум"

Вівторок, 29 вересня 2015, 14:03

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб планує в листопаді виставити на продаж всю нерухомість, що знаходиться на балансі ліквідованого банку "Форум".

Про це повідомив директор департаменту впровадження планів регулювання та управління активами неплатоспроможних банків ФГВФО Андрій Шевченко, передає "Інтерфакс-Україна".

"В даний час ми знаходимося на стадії узгодження з Нацбанком цього питання. Я думаю, що протягом жовтня місяця ми його узгодимо і зможемо запропонувати ринку всю нерухомість, яка є на балансі банку "Форум", - сказав він на конференції "Фінансового клубу" на тему "Банківська заставна нерухомість: управління та перспективи" у вівторок.

За його словами, в даний час на балансі тих банків, які вже знаходяться у процедурі ліквідації, знаходиться 1,32 тисяч об'єктів нерухомості, оціночна вартість яких становить 2,4 млрд гривень.

Реклама:

"Ми вже пробували виходити на ринок з цією нерухомістю, але за результатами можу сказати, що реалізовано нерухомості на 150 млн гривень. При чому, з них близько 100 млн гривень отримано буквально за останні кілька тижнів. Зокрема, Брокбізнесбанк став активно виставляти всю свою нерухомість на ринок, оскільки отримав відповідне схвалення Нацбанку", - повідомив Шевченко.

При цьому він підкреслив, що наступною досить великою пропозицією на ринку буде нерухомість банку "Форум".

За словами Шевченка, Фонд є утримувачем великого пакета нерухомості, особливо банківської нерухомості, достатньо великих портфелів інвестиційної нерухомості, яку банки брали на баланс як покриття за непогашеними у строк кредитами, також є і достатня кількість земельних ділянок.

Разом з тим, додав він, більшість нерухомості, яка знаходиться в управлінні фонду або на балансі ліквідаційних банків закладена під кредити рефінансування НБУ.

Процедура погодження з НБУ є досить складною, однак він висловив сподівання, що найближчим часом вона буде зведена до технічного рівня, оскільки в цьому напрямку йде активна робота.

Шевченко підкреслив, що основним завданням фонду є не управління, а продаж нерухомості для погашення боргів перед кредиторами, в першу чергу, перед фізичними особами.

Як повідомлялося, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб планує до кінця 2015 року реалізувати майно 47 неплатоспроможних банків на 2,4 млрд гривень.

За даними фонду, станом на 1 вересня 2015 року фонд реалізував майно 31 банку на 375 млн гривень, тоді як сума заявлених торгів становила 8,8 млрд гривень.

За даними фонду, активи неплатоспроможних банків в управлінні фонду станом на 1 вересня становили 331,4 млрд гривень, з них балансова вартість активів в заставі у НБУ становила 119,6 млрд гривень.

Як повідомлялося, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продовжив термін здійснення процедури ліквідації банку "Форум" на рік - до 16 червня 2016 року.

Банк "Форум" заснований в 1994 році. "Смарт-холдинг" Вадима Новінського восени 2012 року завершив операцію з придбання банку у Commerzbank.

Згідно з даними НБУ, на 1 січня 2014 року за розмірами загальних активів банк "Форум" займав 24-е місце (10,404 млрд грн), серед 180 українських банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: