"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гонтарева пояснила, чому банк Жеваго визнали неплатоспроможним

Середа, 23 вересня 2015, 14:50

Основний акціонер банку "Фінанси і Кредит" Костянтин Жеваго порушив представлений ним графік надходжень, що призвело до падіння коштів на коррахунки банку до неприпустимо низького рівня та було причиною визнання його неплатоспроможним.

Про це повідомила голова Національного банку України Валерія Гонтарева в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Акціонер не виконав графік, пов'язаний як з надходженнями від його наявного бізнесу, так і з продажем його непрофільних активів", - сказала голова НБУ.

Вона пояснила, що цей графік було складено, коли Національний банк 17 серпня вивів банк "Фінанси та Кредит" зі статусу проблемного, в якому він перебував попередні 7 місяців.

Реклама:

За її словами, після цього коррахунок за необхідного рівня 500-600 млн гривень тричі падав до 330-350 млн гривень, з яких 250 млн гривень припадало на рефінансування Нацбанку, надане виключно на виплату вкладникам сум у розмірі до 200 тисяч гривень.

"Ми кожен раз дзвонили акціонеру і говорили: чи звітуєте ви собі в тому, що це неприпустимо? Коли коррахунок у понеділок, 14 вересня, впав до 259 млн гривень, з них 250 млн гривень Нацбанку, а, значить, ні копійки особисто акціонера, я подзвонила йому і сказала, що настав час закінчувати цю історію", - зазначила Гонтарева.

Описуючи історію банку "Фінанси та Кредит", голова НБУ зазначила, що банк був неплатоспроможним вже в 2009 році. "Але йому видали рефінансування, ускладнивши і продовживши агонію на наступні сім років", - вважає голова центробанку.

Вона уточнила, що загалом банк отримав кількома траншами у 2009-2010 роках 6,4 млрд гривень рефінансування, тоді як його капітал становив лише 2 млрд гривень.

"Акціонер завжди сприймав ці кошти не як зобов'язання банку, що він має повертати кредитору, а як ресурси, що йому надані для того, щоб він продовжував будувати свою промислову імперію. Тобто, НБУ у цей момент перетворився з кредитора останньої інстанції на провайдера капіталу, а це категорично неприпустимо для будь-якого центробанку світу", - додала Гонтарева.

Гонтарєва відкинула наявність політичної підоснови в тому, що банк "Фінанси та Кредит" був визнаний неплатоспроможним.

"Коли перший банк пішов під укіс, то, напевно, політичну підоснову бачили. Але насправді - це кінець ери олігархічного бенкінгу. Той, хто цього не зрозумів, що з ним може статися те ж саме. Той, хто зрозумів, - продає непрофільні активи, капіталізує свій банк, йде на графік згортання інсайда на три роки - для нього створені всі умови, щоб оздоровити і зміцнити банк", - наголосила голова НБУ.

Банк "Фінанси та Кредит" засновано в 1990 році. Його основним бенефіціаром є український бізнесмен, народний депутат, мажоритарій і CEO гірничорудної компанії Ferrexpo Костянтина Жеваго.

За даними НБУ, за розміром загальних активів на 1 липня 2015 року банк посідав 10-е місце (38,88 млрд гривень) серед 127 банків країни. Його зобов'язання перед фізособами на цю дату дорівнювали 16,98 млрд гривень, зокрема в іноземній валюті - 11,61 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: