За рік Білорусь перетворилася на найбільшого постачальника ківі до РФ

Субота, 19 вересня 2015, 11:37

За рік дії ембарго проти західних продуктів, постачання фруктів з Білорусі до Росії зросло вдвічі і посіла перше місце з постачання ківі.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на дані доповіді експертів порталу FruitNews.

За оцінками авторів доповіді, за рік дії режиму контрсанкцій Білорусь ввезла до Росії 672,1 тис тонн фруктів, тоді як роком раніше постачання фруктів становили 325,1 тис тонн.

Поставки груш збільшилися на 2,84 рази - до 96 тис. тонн; яблук - на 96% (337 тис. тонн); цитрусових - на 60% до 27 тис. тонн.

Реклама:

Хоча ківі не росте в Білорусі, країна вийшла на перше місце з постачання цих фруктів у Росію: приріст становив 151% при обсязі 10 тис тонн.

Всього, говориться в доповіді, в Росію імпортувано 53 тис тонн ківі. В цілому постачання цих фруктів протягом останніх 12 місяців скоротилися на 40%.

Як заявив агентству генеральний директор FruitNews Ірина Козій, після введення ембарго на ввезення фруктів з країн ЄС постачальникам довелося вишукувати обхідні шляхи.

"У підсумку з урахуванням традиційної російської корупції найбільш простим рішенням виявилося зростання бізнесу дрібних коротко живучих компаній, які спеціалізуються на постачанні продукції за сірими схемами через треті країни, такі як Білорусь або Сербія, або за документами від таких країн", - прокоментувала ситуацію Козій.

За її словами, крім Білорусі, після введення антисанкцій значно збільшили обсяги поставок фруктів у Росію Туреччина і Сербія.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: