Суд у США відхилив позов Тимошенко до Фірташа

Субота, 19 вересня 2015, 09:49

У США суд відхилив цивільний позов колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко до підприємця Дмитра Фірташа, якого вона звинуватила у веденні у США кампанії рекету, яка врешті призвела до її ув’язнення.

Про це пише "Радіо Свобода".

Суд встановив, що Тимошенко не змогла довести, що Фірташ відмивав у США гроші, щоб допомогти підкуповувати українських прокурорів і прихильників Віктора Януковича, який 2010 року переміг Тимошенко на виборах президента.

Вона також не змогла довести прямого зв’язку між діями Фірташа і стражданнями, яких вона зазнала, вирішив суд, відхиляючи її позов.

Реклама:

Тимошенко стверджувала, що Фірташ, засновник і фактичний 90-відсотковий власник компанії-посередника "РосУкрЕнерго", незаконно "знімав" собі мільйони доларів на контрактах щодо купівлі-продажу природного газу і відмивав їх через фіктивні операції з нерухомістю на Мангаттані, в найдорожчій частині Нью-Йорка.

Вона також заявляла, що оплачена таким чином кампанія проти неї була помстою Фірташа за її газові контракти з Росією 2009 року, які усунули посередницьку роль "РосУкрЕнерго".

Тимошенко подала позов проти Фірташа 2011 року.

Пізніше того ж року її засудили до семи років ув’язнення за звинуваченнями у зловживанні владою на посаді прем’єра у зв’язку з укладенням контрактів із Росією 2009 року, які були визнані вкрай невигідними для України.

Її звільнили 2014 року після втечі тодішнього президента Януковича, але Україна досі оскаржує ці контракти у Стокгольмському арбітражі.

Фірташ нині перебуває під обмеженням на пересування в Австрії, де його затримали за американським ордером на арешт, в очікуванні розгляду апеляції США щодо його видачі до цієї країни, де йому висувають звинувачення в хабарництві, після того, як австрійський суд спершу відмовив у задоволенні цієї вимоги.

Він заперечує ці звинувачення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: