"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЗМІ: Хедж-фонд Aurelius хоче кращих умов реструктуризації боргу України

Субота, 19 вересня 2015, 09:43

Один з хедж-фондів, який скупив значну частку українських єврооблігацій, не погоджується на запропоновані умови реструктуризації, але йому навряд чи вдасться зірвати угоду.

Про це пише Deutsche Welle.

Хедж-фонд Aurelius Capital Management скупив певний обсяг українських єврооблігацій і сформував групу кредиторів, яка може домагатися покращення умов реструктуризації боргу.

"Це Aurelius. Вони акумулювали бонди з ринку", - заявило анонімне джерело інформагенції Reuters. Хедж-фонд скуповував українські облігації включно з тими, період погашення яких припадає на останні місяці 2015 року. Раніше цього року облігації досягали мінімуму вартості у 35 центів за долар номіналу (коли оголошення дефолту виглядало ймовірним), однак сьогодні торгуються на рівні 78 центів.

Реклама:

Влада Аргентини, чиї облігації також скуповував Aurelius, охарактеризувала згаданий хедж-фонд як "стерв'ятників", оскільки той разом з іншим хедж-фондом, Elliott, упродовж тривалого часу чинив тиск на Буенос-Айрес задля повної сплати суверенного боргу. В якості інструмента тиску застосовувався, зокрема, арешт державних активів.

У серпні Україна домовилася з найбільшими тримачами облігацій про списання 20 відсотків комерційного боргу та реструктуризацію решти суми на чотири роки. Угода з кредиторами є умовою продовження програми МВФ.

Однак частина тримачів бондів з терміном погашення цього року зазначає, що реструктуризація боргу в схваленій формі є несправедливою щодо них з огляду на терміни погашення. Напередодні група тримачів через адвокатів фірми Shearman & Sterling заявила, що їхня частка є достатньо великою, аби оспорити угоду щодо боргу обсягом у 18 мільярдів доларів США.

Юристи Shearman & Sterling відмовилися називати свого клієнта, а речник Aurelius відмовився від коментарів.

Такий розвиток подій може відтермінувати реструктуризацію боргу, яку Україна прагне завершити до кінця жовтня. Однак за даними джерела агентства Reuters, фонд не зможе зірвати угоду, реструктуризація боргу відбудеться. А фонд, вочевидь, приєднається до Росії та не братиме у ній участь.

Нагадаємо, Росія заявила, що очікує сплати Україною боргу вчасно і в повному обсязі. 18 серпня президент України Петро Порошенко підписав закони щодо реструктуризації держборгу, які напередодні ухвалила Верховна Рада.

Раніше міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що заперечення кількох власників єврооблігацій України із погашенням у вересні і жовтні 2016 року щодо несправедливих, на їхню думку, умов реструктуризації, не зможуть зірвати всю боргову операцію.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: