Аграрна біржа відсудила у банку Жеваго 32,5 мільйона

Середа, 16 вересня 2015, 11:22

Київський апеляційний господарський суд зобов'язав ВАТ "Банк "Фінанси та Кредит" повернути Аграрній біржі незаконно акумульовані 32,5 млн гривень.

Про це йдеться в повідомленні на порталі "Судова влада України", передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з повідомленням, Аграрна біржа передала на розгляд Господарського суду Києва вимоги щодо стягнення з банку "Фінанси та Кредит" 6,457 млн гривень. У березні 2015 року від позивача до суду надійшла заява про збільшення розміру позовних вимог на 26,5 млн гривень.

Так, з 32,5 млн 457 гривень сума незаконно акумульованих на власних транзитних рахунках коштів позивача становила 26,5 грн, сума залишку на рахунках позивача - 5 млн 40,591 тисяч гривень, 22,954 тисяч гривень - 3% річних, 340,650 тисяч гривень - інфляційні, 216,986 тисяч гривень - упущена вигода.

Реклама:

Позивач мотивував свої вимоги неналежним виконанням відповідачем зобов'язань за договором на розрахунково-касове обслуговування, яке полягало у виконанні розпорядження клієнта про перерахування коштів.

Рішенням Госпсуду Києва за справою № 910/5513/15-х позов Аграрної біржі був задоволений. Постановою суду з метою забезпечення позову, до вирішення спору по суті, було накладено арешт на грошові кошти банку в розмірі 32,5 млн 457 гривень.

Не погоджуючись з рішенням та постановою, відповідач звернувся в КАГС з апеляційною скаргою.

Розглянувши докази у справі, суд дійшов висновку: накладення Госпсудом арешту на рахунки боржника чинним законодавством не передбачено, проте суд першої інстанції мав право накласти арешт на кошти, що обліковуються на рахунках у банківських або в інших кредитно-фінансових установах, в межах розміру сум позовних вимог і можливих судових витрат.

Так, обраний місцевим судом спосіб забезпечення позову співвідноситься з предметом позову, тому підстав для скасування постанови колегія суддів не знайшла.

Створена в 2005 році Аграрна біржа - єдина державна товарна біржа в Україні. В даний час має розгалужену мережу регіональних відділень в кожному регіоні країни.

Банк "Фінанси та Кредит" засновано в 1990 році. Його основним бенефіціаром виступає український бізнесмен, народний депутат, мажоритарій і CEO гірничорудної компанії Ferrexpo Костянтин Жеваго.

Згідно з даними НБУ, за розміром загальних активів на 1 липня 2015 банк займав 10-е місце (38,88 млрд гривень) серед 127 діючих у країні банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: