Торги на китайських біржах закрилися сильним падінням

Понеділок, 14 вересня 2015, 16:43

Котирування акцій китайських компаній знову йдуть вниз.

За підсумками торгів 14 вересня 2015 року основний фондовий індекс Shanghai Composite знизився на 2,67%, що є найгіршим результатом з 25 серпня, коли він звалився відразу на 7,63%, пише РБК.

Ще гіршу динаміку на пониження продемонстрував SZSE Component - основний індекс Шеньчженьської біржі, де торгуються акції більшості найбільших держкомпаній.

За підсумками торгів 14 вересня 2015 року індекс, при розрахунку якого враховується вартість паперів 40 найбільш ліквідних і великих компаній на біржі, впала відразу на 6,65%. Цей результат також виявився гіршим з 25 серпня (-7,02%).

Реклама:

Високотехнологічний індекс ChiNext, що відображає динаміку вартості акцій хай-тек-компаній та інтернет-стартапів, за підсумками торгів впав відразу на 7,49%, що знову-таки стало найгіршим результатом за вересень.

З більш ніж тисячі компанії, чиї папери торгуються на Шанхайській фондовій біржі, зростанням котирувань відзначилися тільки 73, серед яких виявилися Bank of China і Торгово-промисловий банк Китаю (Industrial and Commercial Bank of China, ICBC).

Фінансовий сектор взагалі виявився єдиним, де за підсумками сьогоднішніх торгів був зафіксований приріст (1,52%). У той же час індекс, що відображає динаміку акцій IT-компаній, чиї папери торгуються на Шанхайській біржі, впав відразу на 6,85%.

За літо індекс Shanghai Composite впав щодо червневого максимуму на 39%, у тому числі на 20% за останні два тижні серпня. При цьому за три місяці китайський уряд витратив на підтримку фондового ринку 1,5 трлн юанів (236 млрд доларів). Тільки за серпень витрати становили майже 600 млрд юанів (понад 94 млрд доларів).

Загальна сума витрачених коштів еквівалентна 9,2% від сукупної вартості акцій, що перебувають в Китаї у вільному обігу, написали аналітики Goldman Sachs у звіті, датованому понеділком, 7 вересня.

На тлі падіння фондового ринку Китай девальвував на 3% національну валюту. Щоб уберегти юань від подальшого падіння, Центральному банку країни довелося продавати долари.

З опублікованих в понеділок, 8 вересня, даних Народного банку Китаю випливає, що за серпень його міжнародні резерви скоротились на рекордну величину - майже на 94 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: