"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Влада Китаю вирішила відмовитися від інтервенцій на ринку акцій

Понеділок, 31 серпня 2015, 13:34

Уряд Китаю прийняв рішення відмовитися від спроб підтримати фондовий ринок за рахунок великих покупок акцій.

Про це пише газета Financial Times з посиланням на джерела в офіційних колах.

За останні два місяці "національна команда" державних інвестфондів і фінінститутів КНР направила близько 200 млрд доларів на підтримку фондового ринку, капіталізація якого в даний час приблизно на 37% нижче пікового рівня, зафіксованого в середині червня.

За даними джерел FT, китайські лідери порахували, що їхні дії з підтримки ринку акцій були невірними в плані того, що занадто великий обсяг інформації став доступний публічно.

Реклама:

Різке падіння фондового ринку КНР на початку минулого тижня, що спровокувало спад на глобальних ринках, було значною мірою обумовлене рішенням китайської влади відмовитися від інтервенцій на ринку акцій, відзначають експерти.

Утримуючись від інтервенцій більше тижня, уряд КНР відновив покупку акцій у четвер, що спровокувало стрибок індексу Shanghai Composite більш ніж на 5%.

У п'ятницю індикатор додав ще майже 5%.

Вважається, що рішення про відновлення інтервенцій обумовлено бажанням Пекіна домогтися стабілізації фондового ринку напередодні військового параду в рамках урочистих заходів з нагоди 70-річчя закінчення Другої світової війни, проведення якого буде 3 вересня.

Джерела в офіційних колах КНР відзначають, що останні інтервенції уряду є відхиленням від норми, і влада має намір відмовитися від масштабних покупок акцій.

Замість цього вони планують сфокусуватися на виявленні та покаранні приватних осіб і фінінститутів, що використовують ситуацію на ринку для спекулятивної торгівлі, а також протидіють спробам влади підтримати ринок.

Інтерфакс

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: