"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У японській мафії стався розкол через незгоду з курсом боса

Субота, 29 серпня 2015, 11:02

Найбільше угруповання японської якудза Ямагуті-гумі розкололося.

Про це пише "Газета.ру".

За даними японських медіа, більше десяти банд, пов'язаних з цим кримінальним синдикатом, по всій видимості, мають намір відокремитися і створити власну організацію.

До сьогоднішнього дня подібне траплялося лише в далеких 1980 - тоді розкол в Ямагуті-гумі призвів до війни за переділ сфер впливу і став причиною загибелі не менше двох десятків мафіозі.

Реклама:

Сигналом розколу стала неприсутність босів декількох угруповань на загальній сходці в штаб-квартирі Ямагуті-гумі на цьому тижні.

Очікується, що відділення буде офіційно оформлено на зборах кримінальних авторитетів на початку наступного місяця.

Після цього організація навіть змінить своє ім'я, додавши в нього слово "Кобе" - так називається місто, в якому розташована штаб-квартира синдикату.

Поліцейські джерела, на яких посилаються японські ЗМІ, стверджують, що причиною нинішнього поділу угруповання стало невдоволення курсом, проведеним у Ямагуті-гумі босом Кеньїті Синоду (також відомим як Синобу Цукаса).

Деяким учасникам синдикату не сподобалося, що Синоду приділяє занадто багато уваги своєму власному угрупованню Кодо-кай, заснованого ним в 1984 році.

При нинішньому босі Ямагуті-гумі почала посилювати свій вплив у Токіо і східних частинах Японії, в той час як західна частина - традиційна сфера впливу цього угруповання - залишилася за бортом.

Експерти схильні бачити іншу причину, що лежить в основі розколу, - економічну.

Як пише журналіст Бретт Булл, що спеціалізується на організованій злочинності в Японії, членство в мафії попросту перестало приносити доходи деяким бандитам:

"Розділення Ямагуті-гумі не пов'язане ні з чим, окрім японської економіки. Грубо кажучи, "нарубати капусти" в Токіо простіше, і тому упор Синоди на Кодо-кай і Токіо викликав розчарування серед членів банди в західній частині Японії".

За даними правоохоронців, станом на кінець минулого року в складі Ямагуті-гумі налічувалося більше 23 тис. бандитів. Ще п'ять років тому в угрупованні складалося 27,7 тис. чоловік.

Проте Ямагуті-гумі раніше прийнято вважати найбільшим угрупованням я країні, куди входить половина всіх японських мафіозі. Синдикат навіть прозвали "Уолмарт" злочинного світу Японії за його вміння легко розправлятися з опонентами і генерувати величезні доходи.

За даними поліції, синдикат отримує мільярди доларів прибутку на рік від здирства, азартних ігор, секс-індустрії, торгівлі зброєю, наркотиками, а також операцій у сфері нерухомості та будівництва.

Вони також беруть участь в акціях маніпулювання ринком і створенні порнографічних сайтів.

Ямагуті-гумі бере відповідальність за більш ніж 40% організованих злочинів у країні. Штаб-квартира синдикату розташовується в Кобе, але організація діє на території всієї Японії і здійснює свій бізнес і за кордоном, в основному в Азії та США.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: