Яресько каже, що зі своїх завдань недовиконала лише реформи

П'ятниця, 28 серпня 2015, 16:51

Міністр фінансів Наталя Яресько заявила, що виконала поставлені нею завдання, лише реформи реалізовані лише частково.

Про це вона заявила під час звіту представників Кабінету міністрів.

Яресько сказала, що 9 місяців назад вона "отримала державні фінанси у кризовому стані" на фоні військової агресії на сході України, а за ці місяців виконала кілька завдань, які ставила перед собою.

Ці завдання: 1) забезпечити стабільність та безперебійне функціонування бюджетної та фінансової системи; 2) збалансувати державні фінанси та привести їх у реальний дефіцит до розміру, який має фінансуватися за рахунок неемісійних джерел; 3) реструктуризувати зовнішні комерційні борги до прийнятного рівня навантаження в середньостроковій перспективі; 4) провести докорінні реформи в секторі публічних фінансів.

Реклама:

"Можу відзвітувати про повне виконання перших трьох завдань і часткове виконання четвертого", - сказала Яресько.

Вона зазначила, що вдалося домовитися з Міжнародним валютним фондом про нову 4-річну програму обсягом 17,5 мільярдів доларів, дотримуватися її та вчасно отримати перші два транші, а також отримати підтримку в обсязі 7,2 мільярди доларів на наступні 1,5 року від інших партнерів, "що стало базою для курсовою та монетарної стабільності в країні".

Також, за словами Яресько, вдалось ухвалити реалістичний бюджет на 2015 рік і планово його виконувати, запустити реальну бюджетну децентралізацію, зробити ефективнішою роботу самого міністерства і домовитися про реструктуризацію і списання на 20% зовнішнього боргу країни.

А над реформами Мінфін ще працює, сказала Яресько. Це:

1. Податкова реформа, яка стимулюватиме економічне зростання; реструктуризація Державної фіскальної служби і "демілітаризація податкової міліції";

2. Прискорення запровадження всіх міжнародних інвестиційних проектів, які покращують ситуацію і створюють додаткові робочі місця;

3. Поглиблення бюджетної децентралізації;

4. Збільшення надходжень до бюджету шляхом боротьби з контрабандою, детінізації, підвищення ефективності сплати податків, покращення результатів роботи держпідприємств, посилення боротьби з бюджетними порушеннями, прискорення конфіскації активів чиновників режиму Януковичів;

5. Ухвалення на 2016 рік ефективного та ощадного бюджету, який дозволить фінансувати оборону, розвиватися і підтримувати незахищені верстви громадян;

6. Запуск із вересня порталу використання публічних коштів як першого кроку проекту "Ідея", який відкриє для суспільства інформацію Держказначейства та всі витрати центрального та місцевих органів влади.

"Сьогодні не час радіти досягненням, хоча їх у нас багато, час продовжити кропітку працю над реформуванням державних фінансів та країни в цілому", - констатувала Яресько і додала, що для цього потрібна підтримка Верховної Ради та громадськості.

Арсеній Яценюк про досягнення Мінфіну сказав, що завдяки реструктуризації боргів "очікуваний нашими політичними опонентами дефолт не відбувся".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!