Скасування приватизації "Черкассиоблерго" на руку Григоришину - ЗМІ

П'ятниця, 3 липня 2015, 10:33

Скасування приватизації "Черкассиоблерго" зіграло на руку російському мільярдеру Костянтину Григоришину.

Про це пише Hubs.

Як зазначається, Фонд держмайна зняв з продажу акції 43 компаній. Найбільше виграти від цього може російський мільярдер Костянтин Григоришин.

ФДМУ опублікував витяг з наказу №901 від 23 червня.

Реклама:

"Цим документом Фонд зняв з продажу пакети акцій кількох десятків компаній. Найбільший з зірваних лотів - 46% акцій "Черкасиобленерго"", - йдеться в матеріалі.

У прес-службі фонду туманно пояснили скасування торгів "технічними моментами" і не виключили, що незабаром інформація про їх продаж буде оновлена.

Це не перше перенесення приватизації черкаської енергокомпанії. Її планували продати ще в березні 2014 року і навіть визначили стартову ціну. Акції "Черкасиобленерго" тоді оцінили в 98,7 млн гривень.

На перший погляд, скасування продажу повинно було засмутити Григоришина, який за рахунок покупки зміг би зміцнити свою присутність в "Черкасиобленерго". Через кіпрську Garensia Enterprises Limited Григоришину опосередковано належить 26,3% акцій.

Насправді відміна торгів російському бізнесменові скоріше на руку, пише видання.

Справа в тому, що 15 червня ФДМ затвердив наказ про приватизацію у поточному році об'єктів групи Е. Серед 30-ти підприємств можна відшукати 99% акцій компанії "УкрЕСКО".

Вона займається впровадженням енергозберігаючих проектів "під ключ" за гроші ЄБРР. Але її основна цінність - 25% акцій "Черкасиобленерго", які уряд включив до статутного фонду компанії при її створенні.

Викупивши "УкрЕСКО" Григоришин або дружні йому компанії сконцентрує в "Черкасах" повний контроль, витративши при цьому менше грошей. Адже чисто арифметично 25% мають коштувати майже вдвічі менше, ніж 46%.

Благо, заощаджений є куди витратити. ФДМ збирається продавати й інші енергокомпанії. Наприклад, контрольний пакет акцій "Харківобленерго".

У цьому конкурсі можлива конкуренція з боку інших учасників українського енергоринку: VS Energy Олександра Бабакова і Михайла Воєводіна, братів Суркісів та інших бізнесменів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: