Григоришин продавав трансформатори в Росію за заниженими цінами - ЗМІ

Вівторок, 28 липня 2015, 12:55

У 2014-2015 роках ПАТ "Запоріжтрансформатор" експортувало до Росії трансформатори значно нижче ринкових цін.

Про це "Нашим Грошам" повідомило джерело у Державній фіскальній службі.

За даними з митниці, за півтора року завод російського бізнесмена Костянтина Григоришина продав російським компаніям "Спецрегіонпоставка" і "Энергомаш (Екатеринбург) - Уралэлектротяжмаш" щонайменше десять потужних трансформаторів по питомій ціні 1,8-4,4 тисяч доларів за мегавольт-ампер.

При цьому голова НКРЕКП Дмитро Вовк нещодавно заявив, що ринковою ціною є 18 тисяч доларів за МВА. Про це чиновник повідомив, пояснюючи дуже високі ціни на нещодавно відмінених тендерах "Укренерго", на яких мав перемагати "Запоріжтрансформатор" з трансформаторами по 20-25 тисяч доларів.

Реклама:

Також задекларована на митниці ціна є нижчою від світових цін на трансформатори. На початку року Грузія купувала аналогічне устаткування по 11,6 тисяч доларів за МВА.

Від джерела у Державній фіскальній службі "Наші гроші" отримали дані з митниці щодо цін, які декларував "Запоріжтрансформатор" у 2014-2015 році при експорті своїх товарів. Ось десятка найдешевших трансформаторів Григоришина:

Декларування низьких цін дозволяє уникати повної сплати мит, а також податків на українській стороні, переносячи їх на країну контрагента - у даному випадку Росію.

Також це дозволяє залишити за кордоном валютну різницю у ціні реального продажу трансформатору та його задекларованою ціною - це так зване "виведення капіталу".

При декларуванні трансформатора за 1 млн доларів і реальній ціні 3 млн доларів - різниця у два мільйони доларів залишається за кордоном і відповідно не оподатковується і не обкладається митами для українського бюджету.

Вказані десять трансформаторів пройшли через митний кордон України з листопада 2014 по лютий 2015 року, коли в Україні якраз була валютна криза, у тому числі викликана дефіцитом валюти через небажання вітчизняних експортерів повертати в країну валютну виручку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: