"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банк розвитку БРІКС відкрився в Шанхаї

Вівторок, 21 липня 2015, 09:47

Банк розвитку БРІКС офіційно відкрився в Шанхаї.

Про це заявив на церемонії відкриття президент НБР Кундапур Вамана Каматх, пише РБК.

"Наша ціль не оскаржити існуючу систему, але по-своєму її вдосконалювати і доповнювати", - заявив Каматх.

Країни БРІКС розглядають Новий банк розвитку в якості альтернативи міжнародним фінансовим інститутам, таким як МВФ і Світовий банк.

Реклама:

Банк буде займатися фінансуванням інфраструктурних та девелоперських проектів у країнах організації.

Угода про створення НБР представники країн БРІКС підписали в липні 2014 за підсумками саміту в бразильському місті Форталеза.

Російська частка у статутному капіталі банку становить 2 млрд доларів. Початковий статутний капітал банку становитиме 100 млрд доларів.

На початку липня міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв заявив, що НБР почне фінансувати інвестиційні проекти в I кварталі 2016 року.

"Ми будемо розвивати створені в рамках БРІКС структури, наповнювати Банк розвитку інвестиційними проектами. Починаючи з I кварталу 2016 ці проекти почнуть фінансуватися. Росія запропонувала портфель таких проектів", - сказав Улюкаєв.

Крім того, напередодні саміту БРІКС-2015, який пройшов у Росії, центральні банки країн організації остаточно домовилися про умови функціонування пулу умовних валютних резервів.

Мета створення цього пулу - надання один одному доларів у разі виникнення проблем з ліквідністю.

Китай зарезервує на випадок неприємностей у країн-учасниць союзу 41 млрд доларів, Бразилія, Індія і Росія - по 18 млрд доларів, ПАР - ще 5 млрд доларів.

Всього його обсяг - 100 млрд доларів. Ці гроші не вносяться в пул, а центральні банки лише приймають на себе зобов'язання надати їх у разі потреби.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: