Український бізнес переїжджає в респектабельні офшори - ЗМІ

Понеділок, 20 липня 2015, 18:30

Український бізнес міняє географію експорту через економічну кризу і боротьбу Кабміну з офшорами.

Про це пише Hubs.

Як повідомляється, минулого тижня Рада ратифікувала конвенцію між Україною та Ірландією про уникнення подвійного оподаткування та попередження ухилень від податків на доходи.

"Кабмін затвердив її за тиждень до голосування, разом з аналогічною угодою з Мальтою. Обидві конвенції уряди країн підписали ще в 2013 році. Їх ратифікація - частина глобального плану уряду, який переглядає взаємини з низькоподатковими юрисдикціями", - йдеться в матеріалі.

Реклама:

У наступному році Кабмін планує внести зміни до діючих договорів з Кіпром, Швейцарією, Люксембургом і Нідерландами (у цих країнах зареєстровано більшість "материнських" компаній українських холдингів).

За словами міністра фінансів Наталії Яресько, Кіпр погодився переглянути ставки оподаткування в рамках діючої конвенції.

Поки уряд намагається вплинути на виведення капіталу і відхід від оподаткування дипломатичними методами, багато чого за нього вже зробив економічний спад.

Зараз в офшори йде всього 8% українського експорту.

За даними Держстату, за січень-квітень поточного року туди було продано товарів майже на 1 млрд доларів. Торгівля України з офшорами пішла на спад ще в минулому році. За ті ж місяці 2014-го року в офшори було продано на 1,7 млрд доларів, тобто 10% сукупного експорту. А роком раніше - на 2,5 млрд доларів, або більше 11% експорту.

Зниження ваги офшорів в структурі зовнішньої торгівлі України говорить, насамперед, про загальне скорочення активності бізнесу в країні у зв'язку з кризою, - вважає керуючий партнер Da Vinci AG Анатолій Баронін.

За його словами, підприємства на Сході України традиційно були одними з ключових користувачів офшорних юрисдикцій внаслідок специфіки бізнесу.

"Але через бойові дії на Донбасі й обмеження доступу на ринок Росії поставки товарів з Донецької області впали на 32% за минулий рік і ще на 62% за перші чотири місяці поточного, з Луганської - на 46% і 97% відповідно", - пише видання.

Одночасно українське законодавство про трансферне ціноутворення змушує бізнес міняти торгові схеми.

В рамках закону під контроль потрапляють операції з резидентами країн, де ставка податку на прибуток нижче української ставки на 5 процентних пунктів і більше.

У травні уряд затвердив перелік з 76 таких юрисдикцій. На початку липня "чорний список" оновили, виключивши Австрію. Щоб не потрапляти під правила трансфертного ціноутворення, компанії все менше використовують класичні офшори, що потрапили в цей список.

Зі списку імпортерів наших товарів пропали численні острівні офшори.

Експортні потоки обходять стороною Антигуа і Барбуда, Аруба, Сейшельські, Багамські і Маршаллові острова.

Також з цих напрямків зникла частина крихітних держав з привабливими податками - Беліз, Сан-Марино та Ліхтенштейн. Всі вони ще фігурували у зовнішньоторговельній статистиці  минулого року. А ті нечисленні низькоподаткові країни, які ще потрапляють в географію українських поставок, "купують" набагато менше.

За чотири місяці поставки на Британські Віргінські острови обвалилися в 40 разів, в Панаму - в 22 разів, на Кіпр - в 6 разів.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: