"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Уряду потрібно доопрацювати систему оподаткування надрокористування

Понеділок, 20 липня 2015, 16:04

Для інвесторів у сфері видобутку нафти і газу з’явилася надія, однак урядові ініціативи щодо системи оподаткування надрокористування потребують доопрацювання.

Таку думку висловив експерт аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович. 

"Можна лише вітати рішення, прийняте з боку прем’єр-міністра та Міністерства фінансів - сторін, що були послідовними прихильниками збільшення ставок рентної плати для нафтогазової галузі. Вони визнали свою помилку та внесли законопроект про зниження ренти удвічі. 

За словами експерта, цього кроку довго добивалися гравці ринку, Міністерство енергетики та іноземні інвестори, які позитивно оцінюють ліквідність українського ринку газу після жовтня цього року, коли він буде лібералізований. 

Реклама:

"Однак і в цьому оптимістичному світлі законопроект Кабміну далеко не ідеальний. Мова йде не лише про ставки податку та їх обґрунтованість. По-перше, зниження ренти стосуватиметься лише приватних компаній. З яких причин уряд продовжує дикримінацію державних видобувних компаній, - незрозуміло", - зазначає Ніцович. 

По-друге, на його думку, пільговий режим буде застосовуватися разом із 30% надбавкою на податок на прибуток.

"Поки для цієї надбавки не визначено бази оподаткування, що створює побоювання учасників ринку в тому, що вона знівелює зниження фіскального тиску - особливо з урахуванням того, що вона застосовується для нових видобувних проектів", - говорить експерт. 

Уряд має продовжити діалог з інвесторами не лише заради відновлення темпів видобутку газу, які знизилися з початку року, а й для відновлення довіри, кращого управління галуззю, підвищення рівня її прозорості. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: